Památník Bedřicha Smetany (Jabkenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Památník Bedřicha Smetany)
Jabkenická myslivna
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoJabkenice
Zaměřeníhudební a osobní materiály B. Smetany
Kód památky45243/2-1579 (PkMISSezObrWD)
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích je pobočkou Národního muzea v Praze. Obě muzea jsou věnována skladateli Bedřichu Smetanovi (1824–1884). Ten strávil v jabkenické myslivně posledních deset let svého života.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V době, kdy se sem Smetana nastěhoval, tak dům obývala Smetanova dcera Žofie a její manžel Josef Schwarz. Dům v té době sloužil jako sídlo lesního úřadu knížat Thurn-Taxisů. Smetana se sem přistěhoval v roce 1875, poté co ztratil sluch, a pobýval zde až do své smrti v roce 1884. Složil zde většinu svých nejznámějších děl, včetně Čertovy stěny, Hubičky, Tajemství, cyklu Mé vlasti a velkého počtu sborových skladeb.

Pamětní deska z roku 1888

Čtyři roky po Smetanově smrti byla na zdi domu odhalena pamětní deska. V roce 1928 bylo v jeho bývalé pracovně založeno malé muzeum. Zbytek domu si zachoval svoji původní funkci.

V roce 1936 koupilo dům Sdružení pro zachování odkazu Bedřicha Smetany. O rok později zde byla ve spolupráci s Muzeem Bedřicha Smetany v Praze zřízena stálá expozice. V roce 1950 přešla správa muzea na pražské muzeum, které ve stejném roce otevřelo novou výstavu. Poslední renovace proběhla v letech 1987–1995.

Muzeum se znovu otevřelo veřejnosti v roce 2002.

Sbírka[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2002 se kolekce soustředí hlavně na dobu, kterou Smetana strávil v Jabkenicích. Jádrem expozice jsou interiéry Smetanovy pracovny a rodinného salónku zrekonstruované podle dobových svědectví a zařízené zčásti i původním, dochovaným nábytkem ze Smetanovy rodiny.[1] K vidění je například dobový nábytek, klavír, na kterém Smetana skládal, sošky, obrazy, fotografie, partitury, ručně psané dokumenty a dopisy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bedřich Smetana Museum (Jabkenice) na nizozemské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]