Palác kultury Energetik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác kultury Energetik
Umístění pálace kultury Energetik mapě Pripjatě
Umístění pálace kultury Energetik mapě Pripjatě
Základní informace
Slohsocialistický realismus
Výstavba1972
Poloha
AdresaPripjať, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác kultury „Energetik“ (ukrajinsky Дворец культуры "Энергетик" nebo jen ДК "Энергетик") je stavba, která se nachází na Leninově náměstí v centru města Pripjať na území Uzavřené zóny Černobylské jaderné elektrárny. Byl opuštěn v důsledku černobylské havárie v roce 1986. Do vypuknutí války na Ukrajině byl jedním z nejnavštěvovanějších míst Pripjatě (v rámci exkurzí do Černobylu).

Energetik byl postaven v 70. letech 20. století pro občany města Pripjať. Palác byl vybudován ve stylu, který byl pro SSSR tehdy typický. Zahrnoval komplex budov v centru města. K budově patřil hotel, lékárna, obchodní dům, obchod s potravinami, tělocvična, restaurace a samotný palác kultury (s kinem, divadlem, taneční a zasedací síní).

Přímo v paláci byl velký počet kroužků, konala se zde představení, koncerty, vystupovaly zde kapely a ve večerních hodinách se v něm konala diskotéka s názvem Edison-2 (Эдисон-2). Energetik byl také sídlem místní rozhlasové stanice. V té době byl vybaven dostatečně výkonným a moderním zařízením. V paláci sídlila literární komunita Prometheus (Прометей).

Stejně jako většina budov z té doby, byl Energetik z bílého mramoru, který v některých místech na budově přežil až do současnosti. Uvnitř je stále možné vidět krásně zdobené nástěnné malby. Ukrajinská spisovatelka Ljubov Sirota v Paláci kultury na krátkou dobu pracovala.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]