Palác Dunaj (Liberec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Dunaj v Liberci
Základní informace
Slohtradicionalismus
ArchitektAdolf Foehr
Výstavba20. století (1928)
Poloha
AdresaLiberec IV-Perštýn, ČeskoČesko Česko
UliceSoukenné náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Možná hledáte: Palác Dunaj v Praze.

Palác Dunaj v Liberci je administrativní budova postavená v roce 1928 ve funkcionalistickém slohu. Nachází se na Soukenném náměstí č. 121/1, v části Liberec IV-Perštýn.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Soukenné náměstí: palác Dunaj a vlevo obchodní dům Baťa v roce 2011

Stavební práce byly dokončeny v roce 1928. Provedla je liberecká pobočka firmy Eduard Ast, Stroner & Co. z Vídně. Autorem projektu byl architekt Adolf Foehr. Ten se musel vypořádat s nepevností podloží, proto byl odkloněn tok Harcovského potoka do podzemí a část budovy musela být postavena na 820 čtyřmetrových pilotech. Zakrytí středového prostoru domu se čtyřmi pasážemi bylo řešeno nadsvětlíkem.

Po dokončení v přízemí objektu sídlilo 14 obchodů, první patro využívala pojišťovna a v horních patrech byly nájemní byty.

Ve 30. letech 20. století nesla budova nápis LINOLEUMHAUS a v době německé okupace budova sloužila nacistické propagandě.

Po roce 1948 v budově měly sídlo Energetické rozvodné závody a v roce 1958 byla v přízemní části otevřena samoobslužná prodejna a středová část nejprve sloužila k pořádání výstav a v letech 1962–1964 byla přestavěna na velkoprodejnu potravin.

V roce 2013 proběhla rekonstrukce podle projektu Petra Stolína.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]