Padesát odstínů svobody (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Padesát odstínů svobody
Původní názevFifty Shades Freed
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka105 minut
PředlohaPadesát odstínů svobody od autorky E. L. James
ScénářNiall Leonard
RežieJames Foley
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDakota Johnson
Jamie Dornan
Eric Johnson
Rita Ora
Luke Grimes
Victor Rasuk
Jennifer Ehle
Arielle Kebbel
Marcia Gay Harden
ProdukceMichael De Luca
E. L. James
Dana Brunetti
Marcus Viscidi
HudbaDanny Elfman
KameraJohn Schwartzman
StřihRichard Francis-Bruce
Debra Neil-Fisher
David Clark
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 9. února 2018
Česko 8. února 2018
Produkční společnostiMichael De Luca Productions
Perfect World Pictures
Trigger Street Productions
DistribuceUniversal Pictures
Rozpočet55 milionů dolarů
Tržby371,1 milionu dolarů
Přístupnost+15
Předchozí a následující díl
Padesát odstínů temnoty
Padesát odstínů svobody na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Padesát odstínů svobody (v anglickém originále Fifty Shades Freed) je americký erotický dramatický romantický film z roku 2018. Námětem je stejnojmenná novela od E. L. James, scénář k filmu napsal její manžel Niall Leonard a režie se ujal James Foley. Snímek je pokračováním snímku Padesát odstínů temnoty a završením trojdílné série. Hlavní role znovu hrají Dakota Johnson a Jamie Dornan.

Natáčení filmu Padesát odstínů svobody a jeho prequelu Padesát odstínů temnoty začalo společně 9. února 2016 v Paříži a Vancouveru. Ve Spojených státech měl film premiéru 9. února 2018, v České republice o den dříve.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Anastasie (Ana) Steelová a Christian Grey se stávají manželi. Odjíždějí na romantické líbánky do Paříže a užívají si života v luxusu, který jim umožňuje Christianovo bohatství. Jejich líbánky ale skončí poté, kdy dostanou zprávu, že se někdo vloupal do počítačového systému Christianovy společnosti a ukradl z něj cenná data. Podle záznamu na bezpečnostních kamerách se jedná o Jacka Hydea, bývalého nadřízeného Any, který se jí dříve pokusil znásilnit a Christian jej poté nechal vyhodit z práce a zničil jeho kariéru. Ana dostává dvojici osobních strážců pro svoji ochranu.

Christian mezitím koupí pro sebe a svoji ženu velký rodinný dům na venkově. Projektuje jej Gia Matteo, atraktivní mladá architektka, která s Christianem otevřeně flirtuje v přítomnosti Any. Ta si ale její chování nenechá líbit a uvede ji do patřičných mezí. Nyní již manželský pár Greyových pokračuje v sexuálním experimentování, ale po čase oznámí Ana Christianovi, že je těhotná. Ten zareaguje zlostně a oznámí Aně, že měl pro jejich vztah do blízkého budoucna jiné plány. Vrátí se domů opilý a Ana zjistí, že opět navštívil svoji bývalou milenku a „učitelku sexu“ Elenu Lincolnovou.

Ana je rozlícená jeho chováním, ale brzy se objeví větší problém. Jack Hyde, který se již předtím pokusil Anu unést a skončil za to ve vězení, byl mezitím na kauci 500 000 dolarů propuštěn a nyní unesl Christianovu nevlastní sestru Miu. Vyhrožuje Aně, že ji zabije, pokud do dvou hodin nesežene 5 milionů dolarů a nepřiveze mu je sama na určené místo. Hydeovi nedobrovolně pomáhá Anina asistentka Liz, na kterou má Hyde kompromitující materiál v podobě tajné nahrávky jejich společných erotických hrátek. Ana nakonec peníze za Christianova souhlasu sežene a dostane se na místo setkání. Tam ji Hyde fyzicky napadne a kopne ji do břicha. Ana ho stihne střelit ukrytou pistolí do nohy a po následném příjezdu Christiana a policie upadne do bezvědomí.

Probouzí se o tři dny později v nemocnici s vyděšeným Christianem po boku. Ukazuje se, že ona i dítě, které čeká, budou v pořádku. Christian pochopí, jak moc je dítě pro Anu důležité a nic dalšího nenamítá. Jejich vztah je ještě silnější než předtím. Ukazuje se, že Hyde byl ve stejné pěstounské rodině jako Christian a měl „smůlu“, protože zámožná rodina Greyových si kdysi vybrala k výchově Christiana místo něho. Christian později společně s Anou přinese květiny k hrobu své matky, kde dosud nikdy nebyl.

V závěru filmu vidíme o dva roky později spokojenou rodinu Greyových ve svém venkovském domě, kdy manželé již mají malého syna Theodora Raymonda a Anastasie je těhotná s jejich druhým dítětem, děvčátkem Phoebe.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

  • Dakota Johnson jako Anastasia Rose Steele-Greyová, švagrová Mie a Elliota, nevesta Grace a Carricka, dcéra Carly a Raymonda, budocí švagrová Katherine, matka Theodora Raymonda a Pheobe
  • Jamie Dornan jako Christian Trevelyan - Grey, manžel Any, brat Mie a Elliota, adoptívny syn Grace a Carricka, budoucí švgr Katherine, otec Theodora Raymonda a Pheobe
  • Eric Johnson jako Jack Hyde, bývalý nadřízený Anastasie a stalker
  • Eloise Mumford jako Katherine Kavangh, kamarádka Any a Elliotova snoubenka
  • Rita Ora jako Mia Grey, sestra Christiana a Elliota, švagrová Any a budoucí švagrová Katherine, dcéra Grace a Carricka, teta Theodora Raymonda a Pheobe
  • Luke Grimes jako Elliot Grey, starší bratr Christiana a Mie, snoubenec Katherine, syn Grace a Carricka, strýc Theodora Raymonda a Pheobe
  • Victor Rasuk jako José Rodriguez, kamarád Any
  • Max Martini jako Jason Taylor, Christianův bodyguard a řidič
  • Jennifer Ehle jako Carla May Wilks, matka Any, svokra Christiana a babička Theodora raymonda a Pheobe
  • Marcia Gay Harden jako Grace Trevelyan Grey, Christianova adoptivní matka, matka Mie a Ellitoa, svokra Any, budoucí svokra Katherine a manželka Carricka, babička Theodora Raymonda a Pheobe (deti Anastasie a Christiana )
  • Bruce Altman jako Jerry Roach
  • Arielle Kebbel jako Gia Matteo, architektka
  • Callum Keith Rennie jako Ray, Anin nevlastní otec, nevlastní dedko Theodora Raymonda a Pheobe, svokr Christiana
  • Robinne Lee jako Ros Bailey
  • Brant Daugherty jako Luke Sawyer, osobní bodyguard Any
  • Fay Masterson jako Gail Jones, Christianova služebná
  • Amy Price-Francis jako Elizabeth „Liz“ Morganová, Jackův komplic
  • Asleigh LaThrop jako Hannah, kolegyně a kamarádka Any
  • Tyler Hoechlin jako Boyce Fox, populární autor, jehož knihy jsou publikovány v SIP(v Grey Publishing)
  • Hiro Kanagawa jako detektiv Clark
Jednu z rolí ve filmu (nevlastní sestru Christiana Greye Miu) si zahrála zpěvačka Rita Ora

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Po premiéře prvního filmu jeho režisérka Sam Taylor-Johnson oznámila, že sequely knihy Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody budou mít filmové zpracování.[1] Později v roce 2015 bylo oznámeno, že Sam Taylor-Johnson nebude režírovat další dily. V srpnu se mluvilo o potenciálních režisérech: James Foley, Rebecca Thomas, Mark Pellington a Tanya Wexler.[2] V listopadu 2015 The Wrap potvrdil, že Foley bude režírovat oba dva sequely.[3] 22. dubna 2015 bylo oznámeno, že manžel autorky knih Niall Leonard napíše scénáře.[4]

Casting[editovat | editovat zdroj]

Dne 8. února 2016 bylo oznámeno obsazení herečky Arielle Kebbel do role architektky Gii Matteo. Ten samý měsíc byl do role Jacka Hyda obsazen Eric Johnson.[5] V únoru bylo potvrzeno obsazení Tylera Hoechlina.[6] Dne 20. února 2016 byl obsazen do role bodyguarda Sawyera Brant Daugherty.

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Natáčení mělo začít v červnu 2015 ve Vancouveru, nicméně se kvůli opoždění napsání scénáře muselo natáčení přesunout na únor 2016. V listopadu 2015 Universal Studios oznámilo, že oba filmy budou natáčeny ve stejnou dobu.[7] Natáčelo se v Paříži a Vancouveru od 9. února 2016 do 12. července 2016 pod pracovním názvem „Further Adventures of Max and Banks 2 & 3“.[8]

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Album Fifty Shades Freed: Original Motion Picture Soundtrack bylo vydáno 9. února 2018. Hlavní skladba filmu je písnička od Liama Payneho a Rity Ory „For You“, který byl zveřejněný dne 5. ledna 2017.

Fifty Shades Freed: Original Motion Picture Soundtrack
Pořadí NázevHudbaText Délka
1. Capital Letters  Hailee Steinfeld feat. BloodPop  3:39
2. For You  Liam Payne a Rita Ora  4:05
3. Sacrifice  Black Atlas feat. Jessie Reyez  3:29
4. High  Whethan a Dua Lipa  3:16
5. Heaven  Julia Michaels  3:11
6. Big Spender  Kiana Ledé feat. Prince Charlez  3:15
7. Never Tear Us Apart  Bishop Briggs  3:14
8. The Wolf  The Spencer Lee Band  2:54
9. Are You  Julia Michaels  3:31
10. Cross Your Mind  Sabrina Claudio  3:38
11. Change Your Mind  Mike Snow  3:28
12. Come On Back  Shungudzo  3:16
13. I Got You (I Feel Good)  Jessie J  3:16
14. Te Meilleure Ennemie (Pearls)  Samantha Gongol feat. Juliette  3:29
15. Deer in Headlights  Sia  4:25
16. Diddy Bop  Jacob Banks a Louis The Child  3:39
17. Love Me Like You Do  Ellie Goulding  4:13
18. Freed  Danny ElfmanDanny Elfman 2:12
19. Seeing Red  Daniel ElfmanDanny Elfman 2:42
20. Maybe I'm Amazed  Jamie Dornan  1:17
21. Cross Your Mind (španělská verze)  Sabrina Claudio  3:38
22. Pearls  Samantha Gongol  3:29

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Premiéra filmu byla ve Spojených státech amerických 9. února 2018. V České republice byla premiéra 8. února 2018.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal k 5. dubnu 2018 celkem 100,4 milionu dolarů ve Spojených státech amerických a 270,7 milionu dolarů v ostatních zemích, celkově tak vydělal na tržbách přesně 371 149 678 dolarů.[9]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal ze 133 započtených recenzí 11 procent s průměrným ratingem 3,1 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 41 recenzí 31 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek získal 55%.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fifty Shades Freed (film) na anglické Wikipedii.

  1. http://www.ibtimes.com/fifty-shades-grey-sequels-confirmed-fans-react-fifty-shades-darker-fifty-shades-freed-1807934 [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  2. James Foley Frontrunner To Direct ‘Fifty Shades Of Grey’ Sequel For Universal [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  3. ‘Fifty Shades of Grey’ Sequels to Shoot Back to Back, James Foley to Direct Both (Exclusive) [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  4. Niall Leonard, Husband Of ‘Fifty Shades’ Author, Writing Sequel [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  5. 'Knick' Actor Eric Johnson Joins 'Fifty Shades Darker' [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  6. ‘Teen Wolf’ Star Tyler Hoechlin Joins ‘Fifty Shades Darker’ (Exclusive) [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  7. ‘Fifty Shades of Grey’ Sequels to Shoot Back-to-Back [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  8. 'Fifty Shades Darker' to Shoot in Paris as Filming Rebounds After Attacks [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  9. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fiftyshadesfreed.htm