Ohnivý kruh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pacifický ohnivý kruh)
Tento článek je o vulkanické oblasti v Tichém oceáně. O opeře Aveta Terterjana pojednává článek Ohnivý kruh (opera).
Schéma Ohnivého kruhu v Tichém oceánu (čárkovaně)
Rozmístění litosférických desek

Ohnivý kruh (anglicky Pacific Ring of Fire), též Tichomořský lem, je pásmo okolo Tichého oceánu charakteristické častým výskytem projevů vulkanické činnosti a zemětřesení. V této oblasti o celkové délce 40 000 km se nachází 452 sopek a odehrává se tam přibližně 75 % všech zemětřesení na planetě. Příčinou tak intenzivní vulkanické a seismické aktivity je kontinentální drift, který způsobuje tření jednotlivých litosférických desek navzájem. Výsledkem jsou pak erupce či otřesy. V minulosti se v důsledku pohybu desek v okolí Tichého oceánu odehrálo kolem 80 % těch nejničivějších zemětřesení vůbec.

Ohnivý kruh má ve skutečnosti tvar podkovy otevřené směrem k jihu a obíhá z větší části po okrajích Pacifické litosférické desky, ovšem i několika menších desek: od pobřeží Mexika směrem na jih po východních okrajích desek Kokosové a Nazca, od pobřeží japonského ostrova Honšú směrem na jih po západním okraji desky Filipínské. Do Ohnivého kruhu bývá také počítán západní výběžek z místa styku Filipínské, Pacifické, Australské a Eurasijské desky v podobě jižních (indonéských) ostrovů Malajského souostroví, což je oblast mimořádně vulkanicko-seismicky aktivní – i proto, že je přechodovou oblastí k Alpsko-himálajskému systému.

Kontaktní desky[editovat | editovat zdroj]

Indonéský výběžek (Moluky, Malé Sundy, Jáva, Sumatra) je místem styku Eurasijské a Australské desky.

Vulkanická a seismická aktivita[editovat | editovat zdroj]

Zlom San Andreas v Kalifornii, USA

Jen v oblasti západního Tichého oceánu se ročně odehrává asi 1 500 zemětřesení, které bezprostředně souvisejí s pohybem litosférických desek.[1] Severovýchodně od Japonska, na Aleutských ostrovech a v Kanadě lze najít několik stále činných sopek.

Tyto projevy přímo souvisí s Pacifickou deskou, kterou ovlivňují desky výše uvedené. V několika případech jde o subdukci, tedy o podsunutí jedné desky pod druhou (např. deska Nazca), jinde o podélný posun (např. část Australské desky).

Patrně nejznámějším geologickým prvkem, souvisejícím s Ohnivým kruhem, je severoamerický zlom San Andreas. V roce 2004 se na západním okraji Pacifické desky díky kontaktu s Australskou deskou vytvořila vlna tsunami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pacific Ring of Fire na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]