Cidlinský hřeben

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z PP Cidlinský hřeben)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Cidlinský hřeben
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Pohled na oblast od jihu
Pohled na oblast od jihu
Základní informace
Vyhlášení1. září 1998
VyhlásilOkresní úřad Jičín
Nadm. výška412 – 606 m n. m.
Rozloha135,21 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníKněžnice, Železnice (k.ú. Cidlina),
Souřadnice
Cidlinský hřeben
Cidlinský hřeben
Další informace
Kód1989
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Cidlinský hřeben zahrnuje kopce Kozlov (606 m n. m.) a Hůra (519 m n. m.) na katastrální území Cidlina, Kněžnice a Libuň v okrese Jičín. Předmětem ochrany území jsou velké plochy přirozených lesních porostů na prudkých svazích Kozlovského hřbetu a cidlinské Hůry, které jsou zachovalým zbytkem kdysi hojných lesních porostů v této oblasti.[2] Přírodní památka je ve správě Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.[3]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Území zaujímá část Táborského hřbetu na jihovýchodním okraji geomorfologického celku Ještědsko-kozákovský hřbet. Průlomové údolí horního toku Cidliny dělí území do dvou částí. Severozápadní část vyplňují dílčí hřbet s hradním vrchem Kozlov a jižní výběžky vrchu Ředice (649 m n. m.), jihovýchodní část hřbet Hůra. Podkladem jsou převážně karbonské melafyry místy prostoupené tufy a aglomeráty. V erozních zářezech (např. v údolí Cidliny) jsou odkryty permské sedimenty, zejména červenohnědé pískovce a slepence vrchlabského souvrství, případně svrchnokřídové pískovce. Na svazích a jejich úpatích leží čtvrtohorní kamenitohlinité a kamenitopísčité sedimenty.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Náprstník červený rostoucí v oblasti

Převážně je zde přirozená svahová bučina, na nejprudších svazích jihozápadně exponovaných strání s přirozenou dřevinnou skladbou s bukem lesním), lípou velkolistou, javorem klenem. Porosty jsou bohatým nalezištěm vzácných a chráněných druhů rostlin. Pestrost bylinného podrostu je podmíněna i zvýšeným obsahem vápníku v půdě. Roste zde např. lilie zlatohlávek, lýkovec jedovatý nebo árón plamatý.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Přirozené složení porostů poskytuje vhodné podmínky pro výskyt řady vzácnějších druhů ptáků, např. lejsek černohlavý, holub doupňák, puštík obecný nebo šoupálek dlouhoprstý.Faunu bezobratlých tvoří podhorské druhy zachovalých smíšených lesů. V bukových porostech a na mokřadních a rašelinných stanovištích je vyšší podíl horských druhů. Na prudkých stráních s jihozápadní expozicí nalézáme i teplomilné druhy např. kříse ušatku kůrovou. Z chráněných brouků zde byl pozorován roháč obecný a pět druhů střevlíků. Hojná jsou zde kupovitá mraveniště chráněného mravence lesního menšího, která dosahují výšky až jeden metr a průměru až tři metry.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Cidlinský hřeben [online]. Geopark Český ráj [cit. 2017-01-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-29. 
  3. PP Cidlinský hřeben [online]. AOPK ČR [cit. 2018-10-22]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]