Přeběhlík (Star Trek: Nová generace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přeběhlík
58. díl seriálu Star Trek: Nová generace
Pův. názevThe Defector
Číslořada 3
díl 10
Původní TVsyndikace
Premiéra1. ledna 1990
Česká TVČT1
Česká premiéra3. června 1997[1]
Tvorba
ScénářRonald D. Moore
RežieRobert Scheerer
Prod. kód158
Obsah
Rok2366
Hvězdné datum43462.5
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Faktor pomsty
Následující →
Štvanec
Seznam dílů seriálu Star Trek: Nová generace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přeběhlík (v anglickém originále The Defector) je v pořadí desátá epizoda třetí sezóny seriálu Star Trek: Nová generace. Romulanský přeběhlík požaduje azyl na palubě Enterprise a předává důležité informace o možné romulanské invazi.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

USS Enterprise D objeví během hlídkování v neutrální zóně neoznačenou romulanskou loď letící směrem k prostoru Federace, kterou pronásleduje romulanský válečný pták. Enterprise pronásledovanou loď zadrží, načež se válečná loď otočí a vrátí do romulanského prostoru. Cestující ze zadržené lodi o sobě tvrdí, že je podporučík Setal, bezvýznamný logistický úředník, který se rozhodl přeběhnout k Federaci poté, co se dozvěděl o tajné romulanské základně v neutrální zóně na planetě Nelvana III, kde by se mohla nacházet velká romulanská flotila. Když Setal odmítne podat jakýkoliv důkaz, kapitán Picard a jeho posádka zůstávají k jeho tvrzením skeptičtí. Navíc obdrží informaci, že Romulané očekávají Setalův návrat. Když Setalova loď exploduje z důvodu nastavené autodestrukce, posádka Enterprise přehodnotí okolnosti jeho příletu. Picard odmítne vstoupit do neutrální zóny na základě nepodložených tvrzení.

Setal svěří Datovi, že ho jeho zběhnutí stálo vysokou cenu, protože už nikdy neuvidí Romulus ani svou rodinu. Dat se mu pokusí pozvednout náladu tím, že jej vezme do simulátoru a tam mu Romulus ukáže. Setal ale v simulátoru dlouho nesetrvá a prozradí, že je ve skutečnosti admirál Jarok, který vedl vítěznou kampaň proti několika základnám Federace poblíž neutrální zóny. Poté znovu žádá Picarda, aby prozkoumal situaci u Nelvany III, ale ten odmítne a požaduje, aby Jarok řekl vše, co ví. Jarok se tedy nakonec uvolí a předá kapitánovi detailní taktické informace. Enterprise poté vstoupí do neutrální zóny.

Když ke zmíněné planetě dorazí, zjistí, že planeta je naprosto opuštěná. Jarok je překvapen. Enterprise je záhy obklopena dvěma válečnými ptáky. Picard si uvědomí, že Jarok byl použit jako návnada Romulanů, aby dezinformoval a nalákal Federaci do neutrální zóny. Kapitán však preventivně požádal o pomoc tři klingonské válečné lodě, které se na Worfův signál demaskovaly a obklíčily ty romulanské. Následkem toho může Enterprise opustit neutrální zónu bez následků. Jarok je poté nalezen mrtvý – spáchal sebevraždu.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Defector (Star Trek: The Next Generation) na anglické Wikipedii.

  1. The Defector [online]. StarTrek.cz [cit. 2011-07-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-05. 
  2. Episode Credits [online]. TrekCore [cit. 2011-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]