Přírodní park Turovecký les

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park
Turovecký les
Krajina přírodního parku v okolí vsi Turovec
Krajina přírodního parku v okolí vsi Turovec
Základní informace
Vyhlášení19. října 2004
VyhlásilKrajský úřad Jihočeského kraje
Nadm. výška400–500 m n. m.
Rozloha20,3 km²
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTábor
UmístěníBítov u Radenína, Dlouhá Lhota u Tábora, Košice u Soběslavi, Krtov, Nová Ves u Chýnova, Planá nad Lužnicí, Radenín, Sezimovo Ústí a Turovec
Souřadnice
Turovecký les
Turovecký les
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní park Turovecký les byl zřízen nařízením Rady Jihočeského kraje č. 9/2004 ze dne 19. října 2004 s účinností od 1. ledna 2005.[1] Spadá do něj převážná část Turoveckého lesa.

Vymezení parku[editovat | editovat zdroj]

Přírodní park zasahuje do katastrálních území Bítov u Radenína, Dlouhá Lhota u Tábora, Košice u Soběslavi, Krtov, Nová Ves u Chýnova, Planá nad Lužnicí, Radenín, Sezimovo Ústí a Turovec. Má rozlohu 20,3 km² a rozkládá se na ploché pahorkatině v povodí Lužnice.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Přírodní park byl zřízen k ochraně rozsáhlého lesního komplexu, který zabírá téměř celé území parku. Lesní porosty jsou převážně jehličnaté, s převahou smrku a borovice a s menší příměsí dubu a vtroušenou olší na podmáčených stanovištích. V severozápadní části parku se nachází soustava rybníků na přítocích Kozského potoka (Jezero, Starý Kravín, Polní rybník, Luční rybník, Nečisto).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Věstník Jihočeského kraje, částka 6, Rok 2004. www.kraj-jihocesky.cz [online]. [cit. 2011-08-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef a kolektiv. Českobudějovicko v: Mackovčin, P. a Sedláček, M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek VIII.. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. Kapitola Turovecký les, s. 469. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]