Přírodní park Plziny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park
Přírodní park Plziny
Přírodní park Plziny
Přírodní park Plziny
Základní informace
Vyhlášení14. prosince 1994
VyhlásilOkresní úřad Tábor
Rozloha10 km²
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTábor
UmístěníRadětice a Hvožďany
Souřadnice
Přírodní park Plziny
Přírodní park Plziny
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní park Plziny byl zřízen Okresním úřadem Tábor dne 14. prosince 1994 a potvrzen nařízením Jihočeského kraje ze dne 19. října 2004. Má rozlohu 10 km².

Posláním přírodního parku Plziny je zachovat krajinný ráz rozsáhlého lesního komplexu se Šternberským rybníkem a významnými přírodními a estetickými hodnotami a nenarušit historické hodnoty osídlení (Šternberský mlýn, zemědělské usedlosti Koudelka a Hemera, hájovna Soví, starodávné mohyly) a krajinnou architekturu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Přírodní park se nachází v okresu Tábor. Leží v obvodu územní působnosti obcí Bechyně a Radětice a na katastrálních územích Radětice a Hvožďany. Hranice přírodního parku se na západě shoduje s hranicí okresu Tábor a je vedena podél Bilinského potoka a podél Šternberského rybníka. Na východě sleduje okraj lesního komplexu Plziny a na severu ji tvoří silnice III. třídy č. 1354, po které se vrací až na hranici okresu Tábor.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Přírodní park Plziny leží na území geomorfologického okrsku Bechyňská pahorkatina, který náleží podcelku Písecká pahorkatina, celku Táborská pahorkatina, oblasti Středočeská pahorkatina.

Osou přírodního parku je plochý hřbet severo-jižního směru, jehož svahy pozvolna klesají na západě do údolí Bílinského (Borovanského) potoka a na východě ke vzdálenějšímu údolí Smutné. Na severu z tohoto hřbetu vystupuje vrch Jahodinská (489 m), který je nejvyšším bodem parku, a na jihu vrch Babina (467 m). Nejnižším bodem parku je údolí malého přítoku Smutné (392 m n. m.) na jihovýchodě parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Území přírodního parku náleží do povodí řeky Lužnice. Největší vodní plochou je Šternberský rybník na Bílinském potoce. Pramení zde několik malých přítoků Bílinského potoka a Smutné.

Rostlinstvo a živočišstvo[editovat | editovat zdroj]

Více než 90 % plochy parku pokrývají lesy. Bezlesé enklávy se nacházejí v okolí hájovny Soví a potom na jihozápadě kolem Šternberského rybníka

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Na území přírodního parku Plziny se nachází pouze Šternberský mlýn, zemědělské usedlosti Koudelka a Hemera a hájovna Soví.

Historické památky[editovat | editovat zdroj]

V lese poblíž hájovny Soví se nachází skupina slovanských mohyl, které jsou orientovány v řadách od východu k západu.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Přes přírodní park Plziny vede zeleně značená turistická stezka z Bechyně do Nemějic, prochází kolem hájovny Soví. Jižním cípem parkem prochází také cyklotrasa č. 1137 z Koloměřic do Hvožďan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef a kolektiv. Českobudějovicko v: Mackovčin, P. a Sedláček, M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek VIII.. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. ISBN 80-86064-65-4. Kapitola Plziny, s. 467. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]