Přírodní park Kersko – Bory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Přírodní park Kersko-Bory)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park Kersko – Bory
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Pramen sv. Josefa v Kersku
Pramen sv. Josefa v Kersku
Základní informace
Vyhlášení1986
Rozloha23,22 km2
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
Okresokres Nymburk
Souřadnice
PřP Kersko-Bory
PřP Kersko-Bory
Rozsah PřP Kersko-Bory
Rozsah PřP Kersko-Bory
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní park Kersko – Bory je chráněné území v jihozápadní části okresu Nymburk ve Středočeském kraji. Rozkládá se v rovinaté krajině Středolabské tabule na levém břehu řeky Labe severozápadně od města Sadská. kde zaujímá přibližně 7,5 km dlouhé a 5 km široké území na katastrech obcí Sadská, Hradištko, Velenka, Semice, Písty a Zvěřínek. Z jižní strany území lemuje dálnice D11.

Ochrana území byla prohlášena roku 1986, původně jako Oblast klidu Kersko, od roku 1990 pod označením přírodní park. Nejnovější vymezení Přírodního parku Kersko-Bory bylo vyhlášeno nařízením rady Středočeského kraje v březnu 2010.

Předmětem ochrany je rozsáhlý komplex Kerského lesa a lesa Bory s borovými a březovými porosty na štěrkopískovém podkladu labské nivy, okolní otevřené prostory polabské zemědělské krajiny a krajinná dominanta sadského kopce s kostelem sv. Apolináře.

V západní části Kerského lesa se nachází rozsáhlá rekreační chatová osada Kersko s minerálním pramenem sv. Josefa, známá mj. spojitostí se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala (Slavnosti sněženek). V Kerském lese je též prohlášena evropsky významná lokalita Kerské rybníčky k ochraně populace čolka velkého. Při západním pomezí přírodního parku leží národní přírodní památka Slatinná louka u Velenky s výskytem lněnky bezlistenné a mečíku bahenního, na jeho severovýchodním okraji je situována přírodní památka Písečný přesyp u Píst, chránící typickou psamofilní vegetaci jedné z posledních dochovaných písečných dun v Polabí. Na severním okraji přírodního parku, u Hradištka, stojí kámen, považovaný některými badateli za prehistorický menhir.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]