Případ YOGTZE

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Případ YOGTZE (německy YOGTZE-Fall, také BAB-Rätsel, „dálniční hádanka“) je označení pro neobjasněné úmrtí Němce Günthera Stolla, ke kterému došlo 26. října 1984. Je považován za jeden z nejzáhadnějších případů německé kriminalistiky.[1][2]

Odchod z domu[editovat | editovat zdroj]

Günther Stoll, čtyřiatřicetiletý[3] nezaměstnaný potravinářský technik z Anzhausenu, jevil mírné známky paranoie. Před smrtí někdy se svou manželkou hovořil o tom, že ho pronásledují „oni“, jakási skupina osob, která se mu snaží ublížit. Večer 25. října 1984 asi ve 23.00 z ničeho nic vykřikl: Jetzt geht mir ein Licht auf! („Teď mi svitlo!“), napsal na papír písmena YOG'TZE (písmeno G lze číst také jako 6, také je možné číst nápis vzhůru nohama jako čísla 027,906) a okamžitě je přeškrtal. Význam těchto písmen se nepodařilo objasnit.

Krátce poté odešel do své oblíbené hospody ve Wilnsdorfu, kde si objednal pivo, ale než se stihl napít, náhle upadl do bezvědomí a při pádu si poranil obličej. Podle svědků předtím nebyl pod vlivem alkoholu, ale působil nervózně.

Když se probral, odešel a odjel ve svém autě Volkswagen Golf. Co dělal následující dvě hodiny, není známo. Asi v jednu hodinu ráno 26. října 1984 odjel do vesnice Haigerseelbach, kde vyrůstal. Klepal u domu starší ženy, kterou znal od dětství, a mluvil o jakési „strašlivé události“ (fürchterliches Ereignis), k níž mělo v noci dojít. Žena mu neotevřela, protože už bylo pozdě, a místo toho jej poslala za jeho rodiči, kteří bydleli vedle. Stoll poté odešel.[4]

Nález[editovat | editovat zdroj]

Asi ve 3.00 ráno dva řidiči našli Stollovo havarované vozidlo v příkopu u dálnice A45 poblíž výjezdu na město Hagen, asi 100 kilometrů od Haigerseelbachu. Oba řidiči nezávisle na sobě řekli, že se poblíž auta pohyboval zraněný muž ve světlé bundě. Když zavolali policii, našli v autě těžce zraněného a nahého Günthera Stolla. Byl při vědomí a hovořil o čtyřech mužích, kteří s ním byli v autě a utekli. Když se ho ptali, zda to byli jeho přátelé, odpověděl, že ne. Cestou do nemocnice zemřel.

Vyšetřování[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřování ukázalo, že Stoll byl zraněn ještě před havárií auta. Podle všeho ho přejelo jiné auto a na jiném místě, načež byl umístěn do vlastního auta a odvezen na místo nálezu. Vyšetřování dále ukázalo, že v okamžiku, kdy ho auto přejelo, byl nahý.

Podle ostatních řidičů byl u výjezdu na Hagen jakýsi stopař, ale ani on, ani člověk v bílé bundě nebyli nikdy identifikováni. Podezření ohledně Stollových prázdninových cest do Nizozemska, kde se předpokládalo, že navázal kontakt s překupníky drog, se ukázala jako neopodstatněná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HEWITT, Les. Günther Stoll's Mysterious Final Moments: The YOGTZE Case [online]. historicmysteries.com, 2017-11-03 [cit. 2019-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. WÜSTENBERG, Daniel. Ein nackter Toter im Siegerland, eine rätselhafte Notiz, keine Spur. Stern [online]. 2018-04-29 [cit. 2019-11-09]. Dostupné online. (německy) 
  3. Rätselhafter Tod weiter ungeklärt. Siegener Zeitung [online]. 2016-06-01 [cit. 2019-11-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-11-09. (německy) 
  4. MERRYWEATHER, Cheish. YOGTZE: The Strange and Unsolved Death of Günther Stoll. CrimeViral.com [online]. 2017-10-26 [cit. 2019-11-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-10-30. (anglicky)