Příliš mnoho Kateřin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příliš mnoho Kateřin
AutorJohn Green
Původní názevAn abundance of Katherines
PřekladatelVeronika Volhejnová
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
VydavatelDutton Books
Datum vydání21. září 2006
Česky vydáno1. ledna 2015
Počet stran240
ISBN978-80-242-4799-1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příliš mnoho Kateřin (v originále An abundance of Katherines) je román pro mladistvé od amerického spisovatele Johna Greena vydaný v roce 2006. V ČR ji vydal v roce 2015 Knižní klub. 18. října 2015 byla deníkem The New York Times zařazena na sedmé místo v seznamu nejprodávanějších bestsellerů pro mladistvé jako brožovaný výtisk.[1]

Román obsahuje přílohu od Daniela Bisse, matematika a blízkého přítele Johna Greena, ve které vysvětluje některé složitější rovnice, které používá hlavní hrdina knihy, Colin.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Colin Singleton, zázračné dítě, se obává, že až bude dospělý, nebude stejně geniální jako v dětství. Během svého života Colin randí s celkem devatenácti dívkami pojmenovanými Kateřina, všechny měly stejný styl. Poté, co dostal kopačky od své poslední přítelkyně, Kateřiny XIX, Colin touží cítit všechno a zároveň si uvědomuje důležitost situace. Doufá, že se stane géniem, protože má tzv. aha efekt.

Po absolvování střední školy a zároveň před nástupem na vysokou, Colina jeho nejlepší a zároveň jediný přítel Hassan Harbish přesvědčí, aby s ním jel na výlet a zbavit se špatných myšlenek po rozchodu. Colin souhlasí a doufá, že najde svůj „aha efekt“. Po odjezdu z Chicaga do Tennessee, navštíví místo předpokládaného odpočinku arcivévody Františka Ferdinanda. Tam se setká s Lindsey Lee Wellsovou. Po několika dnech se Colin a Hassan ocitnou zaměstnáni v Hollis, firmě Lindseyiny matky, která provozuje místní továrny na výrobu tamponů. Žijí u své vedoucí a její dcery ve venkovském městečku Gutshot v Tennessee. Hollis využívá všechny aktuálně dospělé obyvatele Gutshotu k tomu, aby sestavili mluvenou historii města.

Colin začíná mít Lindsey čím dál tím víc rád, což se mu pokouší znemožnit její přítel Colin (on a Hassan mu říkají TOC, „the other Colin“). Colina stále pronásleduje jeho aha efekt, konečně zjišťuje, že ve své mysli objevil teorii o skryté předvídatelnosti Kateřin. Věta určuje křivku jakéhokoli vztahu založeného na několika faktorech osobnosti dvou lidí ve vztahu. Jeho věta nakonec funguje pro všechny kromě jednoho z minulých vztahů s Kateřinami – ten román zkoumá.

Zatímco si Colin přehrává své životní situace s Kateřinami, Hassan si najde přítelkyni Katrinu, kamarádku Lindsey. Vztah je ukončen, když Colin a Hassan přistihnou Katrinu při sexu s TOCem, vše se odehrálo během lovu divokého prasete s Lindsey, přáteli a Colinovým otcem. Boj mezi TOCem a všemi ostatními začíná, když Lindsey zjistí, že ji TOC podvádí. Colin je zraněn v boji a zatímco je na dvoře hrobu arcivévody, uvědomuje si, že v hrobě je pohřben Lindsey dědeček pojmenovaný Fred N. Dinzanfar.

Colin Lindsey najde u svého tajného úkrytu v jeskyni, kde jí vypráví o všech Kateřinách, které kdy miloval. Lindsey mu řekne, že se necítí smutná, ale neustále vzpomíná na událost s TOCem. Diskutují o tom, co to pro ně znamená celá situace a nakonec si vyznají lásku. Jak jejich vztah pokračuje, Colin se rozhodne využít jeho vzorec pro určení toho, jestli spolu s Lindsey vydrží. Z grafu vyplývá, že vydrží pouze na další čtyři dny. O čtyři dny později Lindsey posílá Colinovi zprávu pod dveřmi, že nemůže být jeho přítelkyní, protože je zamilovaná do Hassana. Ale také píše PS o tom, že jenom žertuje. Colin si uvědomuje, že jeho věta nemůže předpovídat budoucnost vztahu; to jenom ukazuje na to, proč jeho vztah selhal. Navzdory tomu, Colin je spokojen, že nemusí na nikom záviset. Hassan nakonec říká, že si podal přihlášky na dvě vysoké školy, k čemuž se ho Colin snaží přesvědčit v celé knize.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku An Abundance of Katherines na anglické Wikipedii.

  1. Young Adult Paperback [online]. The New York Times, 2015-10-18. Dostupné online. (anglicky)