Ovládací panely (Windows)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ovládací panely
VývojářMicrosoft
První vydání1985
Operační systémMicrosoft Windows
Typ softwarusoftwarová komponenta a control panel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ovládacími panely se rozumí komponenta operačního systému Microsoft Windows, která umožňuje uživateli přístup k systémovým nastavením. Obsahuje sekce, které umožňují instalaci a odinstalaci hardwaru a softwaru, ovládání uživatelských účtů, změny uživatelské přístupnosti, nastavení sítě apod. Dodatečné sekce mohou dodávat třetí strany.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Ovládací panely jsou součástí Microsoft Windows již od Windows 2.0[1], přičemž každá další verze Windows přidávala nové sekce. Nejdříve byly ovládací panely samostatným programem, ve Windows 95 se staly „speciální složkou“, tedy složkou přístupnou z nabídky Start, která fyzicky neexistuje, ale v rámci průzkumníku souborů umožňuje přístup k dalším funkcím systému. Ve Windows XP byly jednotlivé sekce panelů kategorizovány, uživatel však mohl spustit výpis stejný jako z původních verzí. Ve Windows Vista a Windows 7 byly přidány další úrovně nástroje a nástroj se vůbec stal hlavním prostředím pro měnění systémových nastavení.

Ve Windows 8 začala nástroj Ovládací panely vytlačovat nová aplikace Nastavení, oba nástroje však existují souběžně. Ačkoliv pozdější verze Windows Ovládací panely ne zcela podporují, v Ovládacích panelech se stále nalézají nastavení, která nelze provést jiným způsobem než použitím tohoto nástroje. K Ovládacím panelům se lze dostat pomocí příkazu control panel v nástroji Spustit.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A history of Windows [online]. Microsoft Corporation [cit. 2016-03-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.