Otvrň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Otvrň
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterosada
ObecZdeňkov
OkresJihlava
KrajVysočina
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíZdeňkov
PSČ58 856 Telč
Otvrň
Otvrň
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Otvrň (dříve Votvrň, německy Wotwrner Müll[1]) je malá osada v okrese Jihlava v kraji Vysočina. Jde o místní část obce Zdeňkov. Otvrň se nachází asi 13 km jihovýchodně od Telče, 26 km jihozápadně od Třebíče a asi 31 km jižně od Jihlavy.

Ačkoliv je Otvrň silničně spojena pouze s obcemi Bohuslavice a Rozseč, leží v katastrálním území Zdeňkov.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1376 a týká se Otvrňského mlýna.[3] K roku 1615 byla osada Otvrň pustá. Nacházel zde mlýn a hájenka. Osada dosud není elektrifikována.[4]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Jižně od osady protéká stejnojmenný Otvrňský potok, levostranný přítok potoka Vápovka, který se vlévá v Dačicích do Moravské Dyje. Asi 650 m jihovýchodně od osady se nachází stejnojmenný kopec Otvrň s nadmořskou výškou 637 m. Jihozápadně od Otvrně je rybník Pod Otrvní a tři malé bezejmenné rybníky.

Nejbližšími obcemi jsou Bohuslavice (2,1 km severozápadně) a Rozseč (2,3 km severovýchodně). Obec Zdeňkov, jejíhož katastrálního území je Otvrň součástí, se nachází vzdušnou čarou 1,6 km jihovýchodně, ale žádné přímé spojení vzhledem k absenci mostu přes Otvrňský potok neexistuje.

Otvrní neprochází žádná větší silnice, pouze nezpevněná polní cesta, která ji spojuje se silnicí III/4073 a dále již nepokračuje. V osadě jsou registrována tři čísla popisná a nachází se zde šest budov. Nejvýznamnější stavbou v Otvrni je Otvrňský mlýn (č. p. 32).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 
  2. KURZY.CZ. Katastrální mapa kú Zdeňkov, 792292 | Kurzy.cz. regiony.kurzy.cz [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 
  3. a b Otvrňský mlýn | Vodnimlyny.cz. www.vodnimlyny.cz [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 
  4. Otvrň - Historie a foto NOVÉ ŘÍŠE a jejího okolí. Historie a foto NOVÉ ŘÍŠE a jejího okolí [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-26.