Otogosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOtogosaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 80 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
Podřádsauropodomorfové (Sauropodomorpha)
Infrařádsauropodi (Sauropoda)
RodOtogosaurus
Typový druh
Otogosaurus sarulai
Čao, 2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Otogosaurus („ještěr z oblasti Otog“) byl rod sauropodního dinosaura, který žil v období svrchní křídy (geologický věk kampán), asi před 80 miliony let) na území současné západní Číny (Autonomní oblast Vnitřní Mongolsko).

Objev a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto sauropodního dinosaura byly objeveny místní dívkou, která pásla dobytek, a to v září roku 2003. Přivolaní paleontologové pak fosilie vykopali a o rok později byl nový sauropod formálně popsán a pojmenován Otogosaurus sarulai. Rodové jméno odkazuje k oblasti Otog, ve které byl objev učiněn, druhové je poctou objevitelce jménem Sarulai. V blízkosti původního nálezu kosterních fosilií byly objeveny i otisky stop sauropoda, patřící možná stejnému dinosaurovi.

Otogosaurus byl pravděpodobně středně velkým sauropodem, dosahujícím délky 15 až 17 metrů.[1] Tomu nasvědčují i snímky jeho zrekonstruované kostry v čínské muzejní expozici.[2] Podle nepotvrzených údajů mohla stehenní kost tohoto býložravého dinosaura měřit na délku asi 2,2 metru, což by z něj dělalo ještě mnohem většího sauropoda z kategorie obřích druhů.[3] V současnosti však tento taxon není příliš dobře známý a mnoho informací o něm není k dispozici.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • José F. Bonaparte, Bernardo J. González Riga and Sebastián Apesteguía (2006). Ligabuesaurus leanzai gen. et sp. nov. (Dinosauria, Sauropoda), a new titanosaur from the Lohan Cura Formation (Aptian, Lower Cretaceous) of Neuquén, Patagonia, Argentina. Cretaceous Research 27(3): 364-376.
  • Glut, D. F.; Brett-Surman, M. K. (2008). Dinosaurs, the encyclopedia. London: McFarland.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]