Otevřená zahrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Otevřená zahrada

Otevřená zahrada je vzdělávací a poradenské centrum, které se nachází v Brně, nedaleko hradu Špilberk, na ulici Údolní. Prostor je přístupný jako veřejný park od dubna do září; v některých časových úsecích je vstup zpoplatněn. Vzdělávací centrum Otevřená zahrada provozuje Nadace Partnerství. Součástí je budova označená provozovatelem jako unikátní pasivní dům se zelenou střechou a naučná stezka vedená po svažitém pozemku s výsadbou.

Provozovatel celek nazvaný Otevřená zahrada označuje za "prostor pro moderní environmentální vzdělávání, ukázku využití moderních technologií, pro tvůrčí poznávání, hry, unikátní zázemí pro obyvatele i podnikatele". Projekt byl připravován od roku 2006.[1] Otevřená zahrada byla dokončena a otevřena v listopadu 2012.[2] Autorem návrhu stavby je ateliér Projektil architekti s.r.o., Ing. arch. Adam Halíř, Ing. arch. Ondřej Hofmeister.[3] Generálním dodavatelem stavby byla firma Skanska, investice byla spolufinancovaná z veřejných prostředků, dotace z OPŽP byla 74,6 milionů Kč. Celkové náklady na výstavbu včetně vybavení dosáhly 86 milionů Kč (s DPH).[4] Původní rozpočet byl 61 milionů Kč.[5] Úpravu dvou stanovišť na zahradě spolufinancovala firma Siemens, která byla rovněž dodavatelem technologií pro stavbu budovy.[6]

Otevřená zahrada, prostor pro děti, dospělé i handicapované, stanoviště vodní tok
Spirála popisující vznik světa

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Podle tvrzení provozovatele je dešťová voda ze střech i zpevněných povrchů zahrady využívána k zalévání zahrady a ke splachování toalet. Také odpadová voda z kuchyněk a umýváren je zachycována a pročištěna ve vodním biotopu zahrady.[7] Tato přečištěná šedá voda se dále používá k zálivce.[2] Zde je pěstováno několik druhů vodních rostlin a chovány okrasné druhy ryb. Malá nádrž s křišťálově čistou vodou je bez obvyklých řas, ale i bez zápachu, který je u kořenových čistíren obvyklý.

Plochá střecha s výsadbou má přispívat ke zpomalování odtoku po prudkých srážkách a omezovat tepelné výkyvy, stejně jako popínavé rostliny,[7] až porostou treláž na fasádách. Poradenské a vzdělávací centrum Otevřená zahrada obsahuje 65 míst v nové budově centra v pasivním energetickém standardu, z toho 49 míst v seminárním sále a 24 poradenských míst. Roční spotřeba energie na vytápění je plánována na 7 kW/m²/rok.[8]

Na údržbu a úpravy zahrady jsou nadací organizovány skupiny dobrovolníků, pomáhajících zdarma.[9][10]

Budova[editovat | editovat zdroj]

Budova má vnější fasádu upravenou s treláží z popínavých rostlin. Budova byla oceněna uznáním Ministerstva životního prostředí České republiky za efektivnost stavby.[11] Také obdržela ocenění Cena Nadace ABF a Centra pasivního domu, Stavba roku 2013, Cena Skypaper, Český energetický a ekologický projekt 2012, kategorie Stavba[11], a 3. místo v Ceně Klubu Za starou Prahu za novou stavbu za rok 2016.[12]

Pohled do kukátek je pouze pro zdravé dospělé

V budově byla instalována galerie děl brněnského malíře Jana Spěváčka, který se pro svou tvorbu inspiroval americkým stylem dripping (rozlévání barvy po plátně).[13]

Zahrada[editovat | editovat zdroj]

Autorkou návrhu výsadby zahrady je Lucie Komendová, autory interaktivních prvků a soch jsou brněnští výtvarníci Petr Korecký, Ondřej Slavík a David Fišer. Venkovní „výukové hřiště“ s dvanácti interaktivními stanovišti má být podle informací určeno především žákům druhého stupně základních škol, ačkoliv bezpečným pojetím stanovišť bez adventurních prvků a nenáročností odpovídá spíše prvnímu stupni ZŠ.[14][15] Zahrada je používána a navštěvována i předškoláky. Některé stanoviště jsou upravena pro výukové hry s připravenými pracovními listy a jednoduchými úkoly (poznej, v kterém měsíci si lidé žádají koledu, kdy zraje ovoce apod.). Trávník je bez plevele dva roky po založení a je dokonale udržován nízkým pokosem.

V prostoru zahrady před zahájením stavby bydleli v dřevěných příbytcích bezdomovci.[16] Dva z bezdomovců se údajně dobrovolnicky zapojili do úprav zahrady za účelem zvednutí sebevědomí a sociálního návratu do většinové společnosti.[17] Plochu porůstaly náletové dřeviny (černý bez, javory apod.).

Otevřená zahrada, cedule. Žulový chodník zcela přirozeně prorůstá jednoděložný plevel

V nejvyšším místě zahrady, u branky do vedoucí do parku pod hradem, byl v roce 2018 nainstalován Poesiomat.

Stanoviště[editovat | editovat zdroj]

  • Ekologická pyramida
  • Vodní tok
  • Kronika Země (spirála),
  • Země živitelka
  • Proměny přírody
  • Sluneční energie
  • Cesta světla
  • Fotovoltaický květ
  • Síla větru
  • Počasí a podnebí
  • Nejcennější tekutina

V části zahrady je umístěna galerie fotografií.

Akce[editovat | editovat zdroj]

V zahradě jsou pravidelně pořádány výukové a kulturní akce pro veřejnost a školy, včetně příměstských táborů pro děti.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. archiweb.cz
  2. a b archiweb.cz
  3. deltaplan.cz
  4. .ibrno.cz, V centru Brna roste živá učebnice Otevřená zahrada. Zatím má jedno patro
  5. Stavitel. www.projektil.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  6. Siemens, Otevřená zahrada pro všechny. www.cee.siemens.com [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  7. a b otevrenazahrada.cz Udržitelný provoz areálu. www.otevrenazahrada.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  8. ibrno.cz
  9. www.nadacepartnerstvi, Firemní dobrovolníci pomáhali v Otevřené zahradě. www.nadacepartnerstvi.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-07-14. 
  10. Staňte se dobrovolníkem i Vy!. www.otevrenazahrada.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  11. a b otevrenazahrada.cz. www.otevrenazahrada.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  12. http://www.zastarouprahu.cz/cena-kzsp
  13. Galerie Otevřená zahrada chce splynout s uměním přírody
  14. otevrenazahrada.cz, O nás. www.otevrenazahrada.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-14. 
  15. Výukové listy. www.otevrenazahrada.cz [online]. [cit. 2014-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  16. V Brně vzniká pod Špilberkem ekologická Otevřená zahrada. Ekolist [online]. 31.3.2012 [cit. 2014-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 
  17. Brněnští bezdomovci opraví zahradu pod Špilberkem [online]. Siemens [cit. 2014-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]