Osvědčení o registraci vozidla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Osvědčení o registraci vozidla je dokument, který uvádí základní informace o vozidle a jeho vlastníku.

V České republice se Osvědčení o registraci vozidla skládalo do konce roku 2023 ze dvou částí. Část I. (lidově "malý techničák") a část II. (Technický průkaz). Od roku 2024 platí jen ORV.

Osvědčení o registraci vozidla - ORV[editovat | editovat zdroj]

Osvědčení o registraci vozidla[1]

Osvědčení o reg. voz. (ORV). má podobu laminované evidenční karty. ORV obsahuje na lícní straně údaje o provozovateli vozidla a o jeho vlastníku. Rubová strana je vyhrazena technickým parametrům vozidla.

Osvědčení o reg. voz. ("Malý techničák") není nutné mít s sebou v autě. Toto platí na území ČR. Každý stát má podmínky odlišné.

Osvědčení o registraci vozidla od 01.01.2024[editovat | editovat zdroj]

Od 01.01.2024 končí v České republice vydávání Velkého technického průkazu. Nově budou vydávána pouze ORV (Osvědčení o registraci vozidla) neboli také malé technické průkazy[2].

Detailní informace o vozidle naleznete pouze online a to:

  • V mobilní aplikaci: eTechničák, podporuje iOS[3], Android[4].
  • Na stránkách MDCR: dataovozidlech.cz[5]
  • Když budete chtít prověřit pouze své vlastní vozidlo, které je registrováno na fyzickou osobu nebo fyzickou osobu podnikající tak to lze na Portálu občana nebo Portálu dopravy.
  • v komerčních aplikacích[6]

Osvědčení o registraci vozidla. Část II. (Technický průkaz)[7][editovat | editovat zdroj]

Technický průkaz byl dokument o rozměrech 210mm x 445mm. Technický průkaz obsahoval na lícní straně údaje o provozovateli vozidla a o jeho vlastníku. Rubová strana byla vyhrazena technickým parametrů vozidla. Vyskytoval se složený jako leporelo. Od roku 2024 již není vydáván a staré velké TP jsou zneplatněny při přeregistraci vozidla.

Evropský hospodářský prostor[editovat | editovat zdroj]

Doklady o registraci vozidel se v Evropském hospodářském prostoru (EU, Island, Lichtenštejnsko a Norsko) řídí směrnicí 1999/37/EC. Na dokladech musí být uveden jeho název ve všech jazycích Evropského společenství.[8]

Slovensko[editovat | editovat zdroj]

Na Slovensku má tento dokument také dvě části. Malý technický průkaz (oficiálně osvedčenie o evidencii, časť I) vydáván od července roku 2010 ve formátu platební karty s čipem. Na okresních ředitelstvích policejního sboru a dopravních inspektorátech se nachází kiosky, které jsou dostupné všem občanům. Po vložení čipové karty jsou dostupné údaje o vozidle.[9] Velký technický průkaz se oficiálně nazývá osvedčenie o evidencii, časť II.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Místo dvou dokladů jeden. www.mdcr.cz [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  2. Velký technický průkaz Kurzy.cz, výpis z registru vozidel
  3. eTechničak Aplikace na iOS
  4. eTechničak Aplikace na Android
  5. Datová kostka Výpis z Registru silničních vozidel
  6. Výpis z registru yauto.cz, základní informace z registru vozidel
  7. Osvědčení o registraci vozidla. Část II. (Technický průkaz). www.mdcr.cz [online]. [cit. 2023-06-25]. Dostupné online. 
  8. SMĚRNICE RADY 1999/37/ES
  9. CHÁVLA, Rastislav. Od júna sa technické preukazy vydávajú vo forme čipových kariet Čítajte viac: https://auto.sme.sk/c/5526026/od-juna-sa-technicke-preukazy-vydavaju-vo-forme-cipovych-kariet.html [online]. 2010-08-30 [cit. 2020-06-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]