Furugelmův ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ostrov Furugelma)
ostrov Furugelma
Остров Фуругельма (rusky)
Ostrov v Posjetově zálivu na satelitním snímku NASA
Furugelma
Furugelma
Ostrov na mapě Přímořského kraje
LokalizaceJaponské moře / Tichý oceán
StátRuskoRusko Rusko
• krajPřímořský
• rajónChasanský rajón
Topografie
Rozloha2,45 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka2,5 km
Šířka1,5 km
Nejvyšší vrchol (120 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0 (2020)
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrov Furugelma (rusky Остров Фуругельма)[1] je neobydlený ostrov v jihozápadní části zálivu Petra Velikého[1]Japonském moři. Leží 110 km jihozápadně od Vladivostoku. Je nejjižněji položeným ostrovem Ruska. Administrativně náleží do Chasanského rajónu Přímořského kraje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov popsali 10. května 1854 námořníci fregaty Pallada a pojmenovali jej podle Ivana Vasiljeviče Furugelma (Иван Васильевич Фуругельм),[2] kapitána transportu „Kníže Menšikov“, který patřil Rusko-americké společnosti.

Po roce 1922, kdy vznikaly rybolovné kolchozy a státní rybářské podniky, se na ostrově nacházelo několik rybích farem. Největší proslulost však získal ostrov po otevření kožešinové farmy, kde chovatelé poprvé začali chovat modré norky. Zpočátku bylo všechno v pořádku. Potom zvířata zahubila téměř všechny místní ptáky. Ač byla myšlenka chovu norků brzy opuštěna, obnova ptačích kolonií trvala velmi dlouho.

Po zhoršení vztahů s Japonskem začalo budování pobřežní obrany Furugelmu. Byla postavena dělostřelecká baterie a několik pobřežních opevnění proti nepřátelskému výsadku. V srpnu 1945, v závěrečné fázi druhé světové války, byla z ostrova Furugelm vedena dělostřelecká palba na japonské pozice v Koreji, aby podpořila postupující sovětská vojska. Během korejské války byla pobřežní obrana ostrova udržována v bojovém stavu. Na konci 70. let byla vojenská posádka rozpuštěna.

Od 24. března 1978 je ostrov součástí Dálněvýchodní mořské přírodní rezervace.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Námořní navigační mapa

Ostrov Furugelm je nejjižnějším ostrovem Přímořského kraje a celého Ruska, spolu s ostrovem Věry ležícím ve stejné zeměpisné šířce. Nachází se téměř na samé hranici se Severní Koreou. Proto je nazýván „poslední ruský ostrov“. Je asi 2,5 km dlouhý a 1,5 km široký a relativně plochý – maximální výška je 120 m. Pobřeží ostrova je skalnaté a strmé. Moře kolem ostrova je mělké, hloubka nepřesahuje 10 m.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je známý ptačími koloniemi. Kolonie racků černoocasých má čítá více než 50 tisíc ptáků. Sousedí s koloniemi alkounů brýlatých a alkounů úzkozobých. Na ostrově odpočívají někteří stěhovaví ptáci, uvedení v Červeném seznamu ohrožených druhů Ruska, jako jsou buřňáci, orli, chaluhovití a rackové.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Nejchladnějším měsícem je leden s průměrnou teplotou vzduchu -11 °C. Nejteplejším měsícem je srpen, průměrná teplota vzduchu je +21 °C. Voda v srpnu má 23–25 °C.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Furugelm Island na anglické Wikipedii a Остров Фуругельма na ruské Wikipedii.

  1. a b Velká ruská encyklopedie [online]. Ruská akademie věd [cit. 2020-11-26]. Heslo ПЕТРА́ ВЕЛИ́КОГО ЗАЛИ́В. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-13. (rusky) 
  2. Velká ruská encyklopedie [online]. Ruská akademie věd [cit. 2020-11-28]. Heslo ФУРУГЕ́ЛЬМ. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-12-07. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]