Ostrov Čkalova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostrov Čkalova
Ostrov ze satelitu Sentinel 2 (2021)
Ostrov ze satelitu Sentinel 2 (2021)
Ostrov Čkalova (Chabarovský kraj)
Ostrov Čkalova, Chabarovský kraj
StátRuskoRusko Rusko
• krajChabarovský kraj
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Délka17 km
Šířka1 km
Osídlení
Počet obyvatelneobydlen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrov Čkalova (rusky Остров Чкалова či jen Чкалов) je ostrov v Sachalinském zálivu Ochotského moře, který odděluje záliv Štěstí od volného moře. Leží ve vzdálenosti 5,5 km od pevniny. Dříve se nazýval Udd. Administrativně náleží do Chabarovského kraje Ruska. Ostrov o délce 17 km a šířce 1 km není obydlen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

ostrovy Čkalov, Bajdukov, Kevor, Dygruž

Ostrov se zprvu nazýval Udd, nynější jméno dostal podle sovětského letce Valerije Čkalova, který na ostrově přistál 22. července v roce 1936 při non-stop letu po trase MoskvaZemě Františka JosefaSeverní zeměPetropavlovsk-Kamčatskij. V letadle ANT-25 překonal spolu s posádkou bez mezipřistání 9374 km a přistál po 56 hodinách 20 minutách od startu za soumraku a v mlze na břehu. Spolu se Čkalovem v letěli Georgij Bajdukov a Alexandr Beljakov; posádka přečkala noc u místní obyvatelky. Aby stroj mohl znovu vzlétnout, bylo potřeba upravit dráhu dlouhou 500 metrů. Na paměť přistání byl v místě postaven památník.[1]

V roce 2006, na počest sedmdesátého výročí, proletěl Suchoj Su-30 Vojenských vzdušných sil Ruska pilotovaný Anatolijem Kvočurem stejnou trasou.[2]

V roce 2011, na počest 75. výročí, proletěli 9272 km za 28 dnů po trase Moskva – ostrov Čkalova na dvou ultralightech Alexandr Ščerbakov a Andrej Borisevskij[3].

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově žije několik druhů ptáků, mezi nimi jespák, koliha, pisík, břehouš rudý. V okolních vodách se objevuje běluha.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Остров Чкалова na ruské Wikipedii.

  1. Путин, белуха, передатчик Archivováno 25. 12. 2011 na Wayback Machine. // Интерфакс.
  2. Самолёт Су-30 Анатолия Квочура приземлился в Жуковском
  3. Отчет о перелёте на дельталётах. trikepilot.ru [online]. [cit. 2015-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]