Ostrý (České středohoří, 553 m)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ostrý (České středohoří))
Ostrý
Ostrý od západu, v popředí socha sv. Antonína Paduánského
Ostrý od západu, v popředí socha sv. Antonína Paduánského

Vrchol553 m n. m.
Prominence120 m ↓ ZJZ sedlo[1]
Izolace1,1 km → LhotaKloc
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Českého středohoří
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Kostomlatské středohoří / Medvědická vrchovina / Kocourovská část
Souřadnice
Ostrý
Ostrý
Horninačedič
PovodíLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrý (553 m) je vrch sopečného původu v Českém středohoří. Nachází se mezi vesnicemi Milešov, Velemín, Kocourov a Březno. Je porostlý smíšeným lesem a na jeho vrcholu se nachází zřícenina hradu Ostrý, který je prvně připomínán na počátku 15. století, kdy byl v držení pánů ze Sulevic.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Z geologického hlediska vrch představuje kuželovitý suk z olivinického bazaltu.[2]geomorfologickém členění Ostrý patří do podcelku Milešovské středohoří a okrsku Kostomlatské středohoří.[3] Na příkrých svazích se vyskytují skály a mrazové sruby s hrubou sloupcovou odlučností, četná kamenná moře a balvanové proudy. Část balvanů byla soliflukcí přesunuta až na úpatí.[2]

Na severovýchodním úpatí kopce roste památný jeřáb oskeruše. V sedle jihozápadně od vrcholu stojí u silnice Vlastislav–Milešov socha svatého Antonína Paduánského z poloviny 18. století, představující jeden z reliktů barokní komponované krajiny v okolí Milešova.[zdroj⁠?]

Přístup a vrchol[editovat | editovat zdroj]

Přes Ostrý vede modrá turistická značka začínající v Lovosicích a pokračující přes Vchynice a Březno pod vrchol Ostrého, odkud klesá na silnici z Vlastislavi na Milešov, kde je poblíž rozcestí ke Kocourovu ukončena, resp. je odtud možno červenou turistickou značkou pokračovat k Milešovu nebo Medvědici. Horní spirálovitá část přístupové cesty (modrá odbočka značené stezky) je lemována zdmi z nasucho kladených balvanů, na nichž spočívaly části obranného opevnění. Z hradu se zachovaly zbytky okrouhlé bašty, brány a hradeb, na nejvyšším místě torzo paláce dnes již neznámé podoby.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ultrakopce na Ultratisicovky.cz
  2. a b Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Ostrý, s. 334. 
  3. CENIA. Geomorfologická mapa ČR [online]. Praha: Národní geoportál INSPIRE [cit. 2016-09-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FOREJT, Michal. Geomorfologie kamenitých akumulací na Ostrém v Českém středohoří. In: TREFNÝ, Martin. Podřipský muzejník. Roudnice nad Labem: Podřipské muzeum, 2014. ISBN 978-80-86924-23-6. S. 40–65.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]