Ostnáči

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ostnáčovití)
Jak číst taxoboxNandidae sensu lato
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
ČeleďNandidae sensu lato
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostnáči jsou skupina sladkovodních, v některých případech až brakických, paprskoploutvých ryb řazených dříve do jedné společné čeledi ostnáčovití v širokém smyslu (Nandidae sensu lato). Ostnáči zahrnují 8 dnes platných rodů pocházejících z vod Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Takto pojatá čeleď však byla postupně rozdělena do samostatných čeledí, jejichž počet a definice se u jednotlivých autorů liší. Jako první byla na základě morfologických (a později i molekulárních) znaků vyčleněna čeleď Badidae (2 rody), někteří autoři navíc vyčleňují čeledi Pristolepidae (1 rod) a Polycentridae (2 nebo 4 rody). Zbytek původní čeledi Nandidae tak ve svém nejužším pojetí zahrnuje jediný rod, Nandus. Taxonomie ostnáčů však není dořešena a není ani jasné, zda ostnáči ve smyslu původní široce pojaté čeledi Nandidae tvoří monofyletickou, respektive holofyletickou, skupinu (klad).

Taxonomie ostnáčů[editovat | editovat zdroj]

Do původní široce pojaté čeledi Nandidae se řadí 8 dnes platných rodů. Jsou to asijské rody Badis, Dario, Nandus a Pristolepis, africké rody monotypické rody Afronandus a Polycentropsis a jihoamerické monotypické rody Monocirrhus a Polycentrus.

Ostnáči v Nelsonově systému (2006)[editovat | editovat zdroj]

J. S. Nelson rozděluje ostnáče do dvou čeledí, Polycentridae (zahrnující čtyři americké a africké rody) a Nandidae (zahrnující čtyři asijské rody). Asijskou čeleď Nandidae pak rozděluje do tří podčeledí, Nandinae (s jedinym rodem Nandus), Pristolepinae (s jediným rodem Pristolepis) a Badinae (s rody Badis a Dario). Zmiňuje nejasnou příbuznost čeledí Polycentridae a Nandidae a klasifikaci ostnáčů považuje za provizorní a nepodloženou dostatkem dat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]