Ostře sledované vlaky (novela)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostře sledované vlaky
AutorBohumil Hrabal
ZeměČeskoslovensko
Jazykčeština
Žánrnovela
Datum vydání1965
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostře sledované vlaky je novela Bohumila Hrabala spadající do druhé vlny válečné prózy. Poprvé byla vydána roku 1965 nakladatelstvím Československý spisovatel.[1]

Při tvorbě Ostře sledovaných vlaků se Bohumil Hrabal inspiroval skutečnou událostí z období Protektorátu Čechy a Morava, a to odpálením německého muničního vlaku podskupinou partyzánské skupiny Podřipsko nedaleko stanice Stratov. Zároveň se v knize odrážejí Hrabalovy zkušenosti ze stanice Kostomlaty nad Labem, kde Bohumil Hrabal zastával na konci druhé světové války funkci výpravčího.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Ústředním tématem Hrabalovy knihy je přechod chlapce v muže v době, kdy druhá světová válka zasahovala do každodenního života běžných lidí a měnila jejich charakter. Příběh se odehrává v protektorátních Čechách za druhé světové války v roce 1945 v prostoru malé železniční stanice.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Mladý hrdina novely, Miloš Hrma, má před začátkem příběhu vztah s přítelkyní průvodčí Mášou, který končí sexuálním nezdarem při pokusu o první pohlavní styk. Po tomto neúspěchu se pokusí o sebevraždu, naštěstí je však zachráněn. Později se Miloš zaškoluje na výpravčího na železniční stanici, kterou pravidelně projíždějí ostře sledované německé vlaky, převážně z fronty a na frontu, převážející zásoby nebo vojáky. Během své služby pod svým perverzním a bezostyšným školitelem výpravčím Hubičkou a přednostou stanice, který chová holuby a sní o povýšení, pozná manželku pana přednosty, která ale odmítne Milošovi pomoci získat erotickou zkušenost. Miloš se nakonec seznamuje s partyzánkou Viktorií, která se mu líbí, a má s ní první zdařený sexuální zážitek. Miloš se rozhodne zúčastnit sabotážní akce a na jeden z projíždějících německých vlaků shodí z návěstidla bombu, kterou na stanici doručila Viktorie. Při této akci se navzájem postřelí s německým vojákem a umírá.

Inspirace[editovat | editovat zdroj]

Inscenace Ostře sledovaných vlakůMěstském divadle Mladá Boleslav (2011); na snímku Tereza Rumlová, Miroslav Babuský a Petr Halíček

Podle této novely byl v roce 1966 natočen známý oscarový stejnojmenný film, režie: Jiří Menzel, hlavní role Václav Neckář.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]