Osobní dopravník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Innovia Monorail 300, São Paulo, Brazílie
Související informace naleznete také v článcích Osobní přepravník, Přepravník osob a Dopravník.

Osobní dopravník (people mover) je technicky nekonvenční systém veřejné osobní dopravy bez řídicího personálu ve vozidle. Používá se i zkratka APM (automated people mover). Systémy s vozidly s obsaditelnosti méně než cca 10 osob, které jedou podle potřeby na znamení, nejsou zařazeny do kategorie people mover, avšak jsou označeny jako personal rapid transit (PRT).

Technické podoby[editovat | editovat zdroj]

Osobní dopravník je především koncepce provozu a řídicí a zabezpečovací techniky. Proto se vyskytují z hlediska technologie vozidel a dopravní cesty zcela různorodá řešení:

Společným prvkem všech systémů je zcela mimoúrovňové vedení trasy na estakádách nebo v tunelech, případně oplocení úrovňových úseků za účelem vyloučení kolizí s jinými vozidly, osoby či zvířaty.

Uplatnění[editovat | editovat zdroj]

Systémy typu osobní dopravník se používají při větších dopravních proudech na krátké vzdálenosti, kde je největší přínos krátkých intervalů. Nejčastěji jsou proto k nalezení na velkých letištích, ale i v turistických oblastech a centrech měst. Pod názvem dráha podpěrných bodů existuje koncepce systému automatizované veřejné dopravy na venkově, která se vyznačuje minimalistickou dopravní cestou, aby dodržovala přiměřené náklady systému i při menší poptávce.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]