Osmay Acosta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Osmay Acosta
Osobní informace
Datum narození3. dubna 1985 (39 let)
Místo narozeníHavana
ObčanstvíKubaKuba Kuba
Výška188
Hmotnost91
Sportovní informace
Sportbox
Váhová kategorietěžká váha
Účast na LOHLOH 1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Box na LOH
bronz 2008 Peking těžká váha
Mistrovství světa amatérů v boxu
stříbro 2009 Milán těžká váha
Panamerické hry
zlato 2007 Rio de Janeiro těžká váha

Osmay Acosta Méndez Duarte (* 3. dubna 1985, Havana) je bývalý kubánský amatérský boxer těžké váhy, který boxoval v letech 20012010, zúčastnil se Letních olympijských her 2008 v Pekingu a získal zde bronzovou medaili, o rok později získal stříbrnou medaili na amatérském mistrovství světa.

Počátky boxerské dráhy[editovat | editovat zdroj]

Acosta zazářil už v dorosteneckém věku, kdy se stal mistrem světa kadetů do 75 kg (2001 v Baku) a o rok později v téže váze v Santiagu de Cuba juniorským světovým šampiónem. Tyto úspěchy vložily do mladého boxera velké naděje, které však dlouho nedovedl naplnit. Na mezinárodním poli se prosadil vítězstvím na Středoamerických a karibských hrách v kolumbijské Cartageně v červenci 2006.

Úspěšná léta a závěr kariéry[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2007 se konečně prosadil doma, když získal titul mistra země v těžké váze. Nato si v kvalifikaci vybojoval v Barquisimetu ve Venezuele účast na Panamerických hrách do Rio de Janeira, kde ve finále porazil svého „věčného“ soupeře José Payarese z Venezuely. V tomto roce boxoval ve velké formě a vyhrál množství dalších mezinárodních soutěží. Mohl litovat jen toho, že se Kuba neúčastnila mistrovství světa, konaného v Chicagu.

V březnu 2008 se zúčastnil americké boxerské kvalifikace na olympijské hry do Pekingu v Puerto Espaňa na Trinidadu. Přípravou na olympiádu byl Turnaj bratří Kličků v Kyjevě, kde ve finále podlehl Ukrajinci Oleksandru Usykovi, načež v červnu vyhrál tradiční Cenu Ústí nad Labem. Do Česka se vrátil ještě v říjnu po olympiádě a zvítězil ve Velké ceně Ostravy. Rok 2009 uspořádal další mistrovství světa italský Milán. Acosta po řadě dalších turnajových kláních byl velkým favoritem a v září se mu v Miláně podle očekávání dařilo: Ira Cona Sheehana rozdrtil 11:0, stejně si poradil i s Tervelem Pulevem z Bulharska 11:2, trošku více práce měl ve čtvrtfinále s Maročanem Mohamedem Ardjaouim (6:2) a zajistil si medaili. V semifinále měl za soupeře Francouze Johna M‘Bumbu (9:2) a až dost krutá finálová porážka s Rusem Jegorem Mechoncevem 2:12 rozhodla o jeho stříbrné medaili.

Po sérii úspěchů z předchozích let znamenal rok 2010 pro Acostu rychlý ústup ze slávy. Vyhrál pouze dva turnaje a dvě další finálové účasti na nevýznamných turnajích znamenaly ztrátu další motivace a Acosta aktivní činnost ukončil.

Osmay Acosta na olympijských hrách 2008[editovat | editovat zdroj]

13. srpna 2008 začal v Pekingu boxerský turnaj šestnácti kvalifikovaných sportovců těžké váhy (do 91 kg). Acosta si snadno poradil s Nigerijcem Olanrewaju Durodolou (11:0), ve čtvrtfinále narazil na houževnatějšího Řeka Eliase Pavlidise a 22. srpna nastoupil k semifinálovému souboji s Rusem Rachimem Čachkijevem. Ten byl technicky přece jenom lepší a Acosta odešel poražen poměrem 5:10 a se ziskem bronzové medaile.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Osmay Acosta na německé Wikipedii a 2009 World Amateur Boxing Championships – Heavyweight na anglické Wikipedii.