Orava (vesnice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Orava
Poloha
Souřadnice
StátEstonskoEstonsko Estonsko
KrajVõrumaa
ObecVõru
Orava (vesnice) (Võrumaa)
Orava
na mapě Estonska a kraje Põlvamaa
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel311 (2005)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Orava (německy Waldeck) je vesnice v estonském kraji Võrumaa, samosprávně patřící do obce Võru. Roku 2005 zde bylo hlášeno 311 obyvatel.[1]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší zmínka o vesnici je z roku 1638 v podobě Oraw Laur, poukazující zřejmě na estonské jméno hospodáře Orava Lauri. V 18. století byl ve vesnici postaven panský statek rodu Liphardů, který byl ještě během 18. století zpustošen selským povstáním a následně obnoven. Se vznikem občanských samospráv během 19. století byla na oravském panství vytvořena samosprávná obec, a vesnice Orava se stala jejím přirozeným centrem, a zůstala jím až do anektace Estonska Sovětským svazem roku 1940, kdy byla přičleněna k vesnickému sovětu Suuremetsa. S obnovou správního členění Estonska po vyhlášení nezávislosti se Orava roku 1992 stala opět střediskem samosprávné obce.

Turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Ve vesnici se nachází Oravské zámecké jezero, na jehož jihovýchodním břehu jsou k vidění zbytky zámeckého parku (Orava park). Na území vesnice leží ještě několik dalších menších jezer, z nichž za zmínku stojí Solda järv, Mustjärv a Tahojärv.

Někdejší zámecká budova dnes hostí obecní úřad, pobočku banky, kulturní dům a prostory několika místních institucí a spolků.

Ve vesnici se nachází též památník bitvy o Oravu, která se odehrála v rámci Estonské osvobozenecké války ve dnech 19. a 20. března 1919 a při níž padlo 33 vojáků estonské armády.[2]

Železniční stanice Orava je nejzazším místem, kam společnost Edelaraudtee provozuje osobní dopravu na trati spojující TartuPečorami a dále Pskovem (v roce 2010 dva páry osobních vlaků do Tartu).


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Orava valla jäätmekava 2006-2010 [online]. [cit. 2009-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-06. (estonsky) 
  2. KALLAS, Vaino. Eesti Vabadussõda - Otsustav pealetung - Olukord lõunarindel [online]. [cit. 2009-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-04-26. (estonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]