Oranžerie s hrnčírnou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oranžerie s hrnčírnou
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaLomnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oranžerie s hrnčírnou v areálu zámku Lomnice u Tišnova v okrese Brno-venkov byla objevena v roce 2002 a v roce 2014 zpřístupněna veřejnosti. Je součásti zámeckého areálu, který byl v roce 1964 byl zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky[1], a je součástí městské památkové zóny, která byla Ministerstvem kultury České republiky prohlášena v roce 1990.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1700, kdy byl majitelem lomnického panství Antonín Amatus Serényi, byla zahrada upravena do barokní podoby. Oranžerie, která se nachází pod opěrnou zdí nedaleko zámku, byla pravděpodobně postavena v roce 1777, i když v roce 1744 byly uváděny v zámecké zahradě dvě oranžerie a dále kaméliovník, fíkovna, ananasovna, růžovna, skleník pro pěstování pelargonií, součástí byl ovocný sad, sklad ovoce a dům zahradníka.[3] Podle historické dokumentace bylo v oranžerii pěstováno v nádobách mimo jiné na sto různých exemplářů citroníků a pomerančovníků.[4]

V roce 2002 byla zchátralá stavba náhodně objevena a byl zahájen její průzkum, při kterém byly odkryty základy historické hrnčířské pece, zahradních terakotových lemovek a sádrových forem k jejich výrobě a třecí mlýn na zpracování hlíny. Bývalá zámecká oranžerie s hrnčírnou a pecí tehdejšího panství Serényiů byla roku 2010 pro výjimečné historické hodnoty a jedinečnost prohlášena za kulturní památku.[5][6] V roce 2012 byla zahájena záchrana oranžérie a v roce 2012 záchrana hrnčírny. V rámci oslav Dnů evropského dědictví byla 13. září 2014 slavnostně otevřena výstavní expozice s kolekcí nalezených a doplněných lemovek. V roce 2015 záchrana oranžerie s hrnčířskou pecí získala Cenu veřejnosti–Památky děkují v rámci ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Budovy hrnčírny a oranžerie stojí v jihozápadní části zámeckého parku pod vysokou terasovou zdí. Oranžerie je přízemní stavba na půdorysu obdélníku o rozměrech 12.6 × 7,3 m s pultovou střechou. V průčelí přední části oranžerie je sokl a prosklená stěna členěna dřevěnými rámy. V levém bočním štítu jsou dveře a okno. V zadní stěně objektu jsou dřevěná vrata. Pultové střechy nesené vaznicovými krovy jsou kryté pálenou krytinou.

Budova hrnčírny je přízemní stavba s pultovou střechou, která přiléhá k severozápadní straně oranžerie a zadní stěnou se opírá o terasovou zeď. V průčelí jsou dvě okna.[5]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér oranžerie je rozdělen podélnou nosnou zdí do dvou částí. V přední části (oranžerie) je omítaný plochý strop podepřený průvlakem na dvou dřevěných sloupech. U prosklené stěny je po celé délce zděný cihlový pracovní pult. Zadní část má dvě prostory oddělené příčkou a půdní prostor. Stropy místností jsou ploché se záklopovým stropem.

Interiér hrnčírny tvoří dvě prostory propojené dveřmi. Vstup do hrnčírny vede dveřmi z oranžerie. V zadní komoře je umístěna hrnčířská jednokomorová pec.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-04-19]. Identifikátor záznamu 129690 : Areál zámku. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-04-19]. Identifikátor záznamu 84910 : Ochranné pásmo městské památkové zóny Lomnice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 
  3. Lomnice u Tišnova – Záchrana oranžerie s hrnčírnou - Má vlast cestami proměn. www.cestamipromen.cz [online]. [cit. 2021-04-19]. Dostupné online. 
  4. KŘESADLOVÁ, Lenka, et al. Rostliny v nádobách a stavby pro jejich přezimování v památkách zahradního umění. 1. vyd. Praha: [s.n.], 2015. 91 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7480-032-0, ISBN 80-7480-032-6. OCLC 939572088 Kapitola Možnost obnovy havarijní oranžerie na příkladu zahradního objektu v Lomnici u Tišnova, s. 68–71. 
  5. a b c ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášení oranžerie a hrnčírny za KP. iispp.npu.cz [online]. Ministerstvo kultury ČR, 28.1.2010 [cit. 2021-04-19]. Dostupné online. 
  6. Oranžerie v Lomnici u Tišnova - ÚOP Brno. www.npu.cz [online]. [cit. 2021-04-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]