Operace Magistrála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operace Magistrála
konflikt: Sovětská válka v Afghánistánu

Trvání19. 11. 1987 – 10. 1. 1988
MístoAfghánistán
Souřadnice
VýsledekVítězství SSSR a ADR
Strany
Sovětský svaz Sovětský svaz

Afghánská D. R.

Mudžáhidé
Velitelé
Boris Gromov Džaláluddín Hakkání
Ztráty
SSSR: 24 zabito, 54 zraněno,

ADR: celkem 1000 zabitých, zraněných, zajatých

mezi 1500–3000 zabito

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operace Magistrála (rusky Операция Магистрала) byla jedna z nejvýznamnějších vojenských operací Sovětské armády v rámci Sovětské války v Afghánistánu. Začala 19. listopadu 1987 a skončila 10. ledna 1988 sovětským vítězstvím. Sovětským vojskům velel generálplukovník Boris Gromov. Za vůdce mudžáhidů je označován Džaláluddín Hakkání. Operace se pod sovětským velením účastnily i jednotky afghánské armády loajální prosovětskému režimu.

Cíl[editovat | editovat zdroj]

Hlavním cílem operace bylo prolomení dlouhotrvající blokády města Chóst, nacházejícího se u afghánských hranic s Pákistánem. Sovětská armáda měla získat kontrolu nad silnicí vedoucí z Gardézu do Chóstu, obsadit Čitakandavský průsmyk a výšiny nad silnicí, silnici odminovat a umožnit po ní průjezd kolon se zásobováním do Chóstu. Tento cíl se podařilo splnit.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Operace začala po neúspěšném vyjednávání Sovětů s místním vůdcem mudžáhidů Džaláluddínem Hakkáním.

Sověti vyslali do Čitakandavského průsmyku výsadkáře, kteří se ihned ocitli v palbě protiletadlových kulometů a děl. Ze sovětské strany následovaly intenzivní letecké údery a dělostřelecká palba, vedoucí ke zničení hlavního obranného systému mudžáhidů. Výsadkáři v těžkých bojích o kótu 3234 odrazili několik útoků mudžáhidů, kterých se údajně zúčastnily též pákistánské speciální jednotky, tzv. Černí čápi, převlečení za afghánské mudžáhidy.

Koncem prosince 1987 dorazily do Chóstu první sovětské konvoje.

Filmové zpracování[editovat | editovat zdroj]

Na základě událostí jedné z epizod operace Magistrála (bitvy o kótu 3234) byl natočen rusko-finsko-ukrajinský film 9. rota, uvedený na trh v roce 2005.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sarin, Oleg, Dvoretsky, Lev: Afghánský syndrom, Nakladatelství Jota, s.r.o. (2001), Brno, ISBN 80-7217-157-7