Operace Kryptonite

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operace Kryptonite
konflikt: Válka v Afghánistánu
Přehrada Kadžaki
Přehrada Kadžaki

Trvánízačátek února - 12. února 2007
MístoHilmand, Afghánistán
VýsledekKoaliční vítězství
Počátek opravy přehrady
Strany
NizozemskoNizozemsko Nizozemsko,
Spojené královstvíSpojené království Spojené království,
AfghánistánAfghánistán Afghánistán afghánská národní armáda
Talibán
Síla
300 celkem 700 bojovníků, většina z ciziny jako Čečenci, Tádžikové a Uzbeci.
lehké a těžší zraně (RPG atd.)
Ztráty
Žádné 15 mrtvých,
10 zajatců

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operace Kryptonite probíhala v první polovině února 2007 a byla součástí operace Achilles. Účastnila se jí britská, nizozemská a afghánská vojska. Cílem operace bylo zajistit přehradu Kadžaki, která měla být v rámci obnovy země opět spuštěna. V okolí přehrady došlo jen ke sporadické střelbě, ale město Musa Qala bylo dobyto až po deseti dnech.

Boj[editovat | editovat zdroj]

Koaliční a afghánská vojska spustila útok o víkendu 10. a 11. února 2007. Před pozemním útokem došlo jen k omezeným náletům, aby se předešlo poškození přehrady. Přehrada měla velký význam jak pro obě bojující strany, tak pro civilisty, což byl zřejmě hlavní důvod proč ji Taliban při ústupu nezničil. Při postupu k přehradě se koaliční vojska dostala pod palbu z lehkých zbraní, ale i přes nepřátelskou přesilu byla schopna přimět Tálibán k ústupu. V pondělí brzy ráno došlo k leteckému útoku na pozice Talibanu mezi městem Musa Qala a přehradou. Při útoku byl zabit významný tálibánský velitel Mullah Manan. Následně již povstalci nebyli schopni efektivně čelit koaličním vojskům a jejich činnost se soustředila na bezpečný přesun z oblasti. Podle mluvčího NATO plukovníka Toma Collinse používal Taliban při ústupu civilisty jako lidské štíty.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Taliban sice nepřistoupil ke zničení přehrady, ale bylo poškozeno několik klíčových komponent přehrady. To prodloužilo čas potřebný na znovuuvedení přehrady do provozu, což bylo pro NATO klíčové pro získání podpory civilního obyvatelstva. Koaliční vojska neutrpěla žádné ztráty a nepodařilo se zjistit ani přesné počty usmrcených či zraněných povstalců. Několik bojovníků Talibanu padlo do zajetí. Podle prohlášení NATO nebyl v boji zabit žádný civilista, a to i přes používání živých štítů. Toto tvrzení ale odmítají místní představitelé.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Operácia Kryptonite na slovenské Wikipedii.

  • Operation Achilles: NATO’s offensive in Helmand province [online]. TheLongWarJournal, 6.3.2007 [cit. 2010-12-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Operation Kryptonite [online]. Xtimeline [cit. 2010-12-24]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]