Oodgeroo Noonuccalová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oodgeroo Noonuccalová
Narození3. listopadu 1920
Stradbroke Island
Úmrtí16. září 1993 (ve věku 72 let)
Altona Meadows
Povoláníbásnířka, lidskoprávní aktivistka a spisovatelka
Tématapoezie
OceněníBlack Filmmakers Hall of Fame (1979)
Victorian Honour Roll of Women
člen Řádu britského impéria
DětiDennis Walker
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oodgeroo Noonuccalová (3. listopadu 1920 North Stradbroke Island16. září 1993 Altona Meadows) byla australská spisovatelka a politická aktivistka. Pocházela z kmene Noonuccalů a byla první Austrálkou, která vydala knihu poezie.[1]

Narodila se jako Kathleen Jean Mary Ruskaová, po sňatku s Brucem Raymondem Walkerem se podepisovala jako Kath Walkerová, od roku 1987 používala jméno v domorodém jazyce.

Pracovala v Brisbane jako služebná, za druhé světové války vstoupila do Australian Women's Army Service a stala se signalistkou. Po válce působila v organizaci Federal Council for the Advancement of Aborigines and Torres Strait Islanders a přispěla k prosazení ústavních změn, které udělily původním obyvatelům Austrálie plná občanská práva. Angažovala se také ve prospěch lepšího vzdělávání domorodé mládeže. V roce 1964 vydala debutovou sbírku We Are Going. Vedle básní psala také eseje o australské kultuře a historii.

Byl členkou Komunistické strany Austrálie.[2] V roce 1970 obdržela Řád britského impéria, který v roce 1988 vrátila na protest proti státním oslavám dvoustého výročí objevení Austrálie, jež označila za urážlivé vůči původním obyvatelům.[3] Obdržela čestný doktorát na Queensland University of Technology a posmrtně byla zařazena na seznam 150 největších osobností v historii Queenslandu. Sam Watson o ní napsal životopisnou divadelní hru Oodgeroo: Bloodline to Country.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Indigenous Australia Dostupné online
  2. Reading Australia Dostupné online
  3. Australian Poetry Library Dostupné online Archivováno 26. 2. 2020 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]