OnlyOffice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
OnlyOffice
Logo
VývojářAscensio System SIA
Aktuální verze8.0.1 (26. února 2024)
Operační systémWindows XP a následující, Linux, Mac OS
Vyvíjeno vHTML, JavaScript, C++
Typ softwaruOffice Suite, Project management, Collaboration, CRM, Document Management
LicenceAGPLv3
Lokalizace21 jazyků
Webwww.onlyoffice.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

OnlyOffice (dříve TeamLab), stylizované jako ONLYOFFICE, je open source kancelářský balík, vyvinutý společností Ascensio System SIA, společnost se sídlem v lotyšské Rize. Řešení nabízí online editory dokumentů, platformu pro správu dokumentů, firemní komunikaci, mail a nástroje pro řízení projektů.

OnlyOffice je dodáván buď jako SaaS řešení, nebo jako zařízení pro instalace na privátní síti. Přístup do systému je realizováno prostřednictvím vlastního on-line portál.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Rozhraní OnlyOffice je rozděleno do několika modulů: Dokumenty, CRM, Projekty, Pošta, Komunita, Kalendář a Diskuse.

OnlyOffice rozhraní je k dispozici ve 22 jazycích:[1] azeri (latinka), čínština (Zjednodušená), čeština, nizozemština, angličtina, finština, francouzština, němčina, řečtina, italština, japonština, korejština, lotyština, polština, portugalština, ruština, slovinština, španělština, turečtina, ukrajinština a vietnamština.

Modul projektů je určen pro řízení fází daného projektu: plánování, vedení týmu a úkolu, delegování, monitorování a podávání zpráv. Modul také zahrnuje Ganttův Graf pro ilustraci etap projektů a závislosti mezi úkoly.

CRM modul umožňuje vedení klientské databáze, transakce a potenciální tržby, úkoly, historii vztahů s klienty. Tento modul také poskytuje on-line fakturace a prodejní přehledy. CRM lze volitelně integrovat s Twilio VoIP.

Mail kombinuje poštovní server pro vytvoření vlastní domény, emailových schránek a agregátor pošty pro centralizovanou správu více schránek.

Kalendář umožňuje plánování a sledovaní osobních a firemních událostí, termíny úkolů v Projektech a CRM, zasílání a přijímání pozvánek na události. Kalendář lze integrovat do kalendářů třetích stran, které podporují iCal.

Komunita nabízí funkce firemních sociálních sítí: ankety, firemní blog a diskusní fóra, zprávy, objednávky a oznámení, messenger.

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Řešení je technologicky založeno na třech složkách: dokumentový server, komunitní server a poštovní server.

Dokumentový server spravuje textový dokument, tabulkový editor a editor prezentací. Je napsán v Javascriptu pomocí HTML5 Canvas.

Komunitní server hostí všechny funkční moduly OnlyOfficu. Je napsána v ASP.NET pro Windows a na Mono pro Linux a distribuce.

Poštovní server představuje sadu komponent, který umožňuje vytváření firemní poštovní schránky pomocí výchozích nebo vlastních domén. Poštovní server je založen na balíčku iRedMail, který se skládá z Postfix, Dovecot, SpamAssassin, ClamAV, OpenDKIM, Fail2ban.

On-Line Editory[editovat | editovat zdroj]

OnlyOffice balíček se skládá z online editorů. To zahrnuje textové, tabulkové a prezentační editory, které zahrnují funkce podobné jako Microsoft desktop editorů (Word, Excel a PowerPoint). Od verze 5.0 z redaktorů rozhraní byla obnovena s kartami nástrojů.[2] Editory umožňují co-editace,[3] komentování a dialogu v reálném čase[4] a poskytovat takové funkce, jako je Historie Revizí a hromadné Korespondence.

Beta verze (předchůdce OnlyOffice) Online Editors Teamlab dokumentový editor, byl představen na veletrhu CeBIT 2012 v Hannoveru. Produkt byl naprogramován pomocí Canvas, což je část HTML5, který umožňuje dynamické a šikovné vykreslování 2D obrazců a bitmapových obrázků.[5]

Tato technologie je známá, že zachovává počáteční formátování bez ohledu na prohlížeč nebo operační systém. Podle blogu společnosti Canvas umožňuje přidávat funkce, které byly dříve k dispozici pouze v desktopové aplikaci, jako je například podpora sofistikovaných formátování vícestránkových dokumentů, a větší množství písem.[6]

Základní typy formátů používaných v OnlyOffice dokumentových editorů je OOXML (DOCX, XLSX, PPTX). Jiné typy podporovaných formátů (ODT, DOC, RTF, EPUB, MHT, HTML, HTM, ODS, XLS, CSV, ODP, PPT) jsou zpracovány s vnitřní konverzí DOCX, XLSX nebo PPTX.

Funkce sady lze rozšířit pomocí pluginů (vedlejší aplikací). Uživatelé si mohou vybrat z existujícího seznamu pluginů nebo vytvářet své vlastní aplikace pomocí poskytnutého rozhraní API.

Editory ONLYFFICU mohou být integrovány s DocuSign službou elektronického podpisu, která je pak prostřednictvím rozhraní editoru.[7]

Služba OnlyOffice také umožňuje přístup k dokumentům v platformách pro ukládání dat třetích stran, jako jsou Google Drive, Box, OneDrive, Dropbox, OwnCloud, Nextcloud a Yandex.Disk.

Online editory lze integrovat do aplikací napsaných v libovolném programovacím jazyce: .Net (C#), Node.js, Java, PHP, Ruby, atd.

Offline editory[editovat | editovat zdroj]

OnlyOffice na ploše jsou v režimu offline balíčku.[8] Offline editory podporují kolaborativní editační funkce při připojení k portálu.[9] Aplikace je k dispozici zdarma pro osobní i komerční využití.

Pro offline editory cross-platform řešení je k dispozici pro Windows 10, 8.1, 8, 7, XP, Vista (x32 a x64), Debian, Ubuntu a další Linuxové distribuce založené na RPM, Mac OS 10.10 a novější. Kromě platformy specifické verze existuje i přenosná varianta.

Editory jsou kompatibilní s MS Office (OOXML) a OpenDocument (ODF) formáty a podporují DOC, DOCX, ODT, RTF, TXT, PDF, HTML, EPUB, XPS, DjVu, XLS, XLSX, ODS, CSV, PPT, PPTX, ODP.

Podobně jako balíček on-line, základní sada nástrojů offline editorů pro OnlyOffice může být aktualizován pomocí vedlejších pluginů.

Offline editory jsou distribuovány pod AGPL v3 licencí pro osobní i komerční využití.

OnlyOffice editory jsou k dispozici také jako mobilní aplikace pro iOS a Android (pouze zobrazení). Aplikace se nazývá ONLYOFFICE Documents.

Nextcloud a ownCloud integrace[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2017 vydal OnlyOffice aplikaci pro integraci do Nextcloud a ownCloud.[10] V rozhraní platformy je možné vytvářet a upravovat OnlyOffice textový editor, tabulkový editor i editor prezentací. Díky integraci s jednou z těchto služeb mohou být OnlyOffice jako součást Univention Corporate Server.[11]

Podobné aplikace byly vyvinuty pro Sharepoint[12], Confluence[13] a pod Alfresco.[14]

Aplikace běží AGPL v3 open source licencí jako další serverová a klientská řešení OnlyOfficu a je k dispozici na GitHub.[15]

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 2009, skupinu softwarových vývojářů, v čele s Levem Bannovovem, zahájila projekt s názvem TeamLab, platformu pro interní týmovou spolupráci, která zahrnovala několik sociálních  funkcí (např. blog, fórum, wiki, záložky).[16]
  • V Březnu 2012, TeamLab představil první HTML5-založený dokument redaktorů na veletrhu CeBit.
  • V červenci 2014, Teamlab Kancelář byla oficiálně přejmenoval na OnlyOffice a zdrojový kód produktu byl zveřejněn na Sourceforge a Github za podmínek AGPLv3.[17]
  • V Březnu 2016, vývojáři OnlyOffice vydali desktopové aplikace – OnlyOffice offline editory, které jsou volně ke stáhnutí jako alternativa k Microsoft Office.
  • V únoru 2017, byla spuštěna aplikace pro integraci s ownCloud/Nextcloud.[18]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Produkt byl přezkoumán podle TechRadar,[19] CMSWiRE,[20] LiveEnterprise,[21] Techi.com,[22] Business Insider,[23] TechRepublic,[24] Unixmen,[25] NoobsLAB,[26] PCMag,[27] Linux.com,[28] Softpedia,[29] FOSS Force[30]

OnlyOffice se vztahuje k TechCrunch,[3] Liventerprise,[31] Gizmo ' s Freeware.[32]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku OnlyOffice na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. a b Dostupné online. 
  4. xmodulo.com. Dostupné online. 
  5. W3C CEO calls HTML5 as transformative as early Web. IT World Canada. Dostupné online [cit. 2017-06-21]. (anglicky) 
  6. Dostupné online. 
  7. Dostupné online. 
  8. Archivovaná kopie. www.makeuseof.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-19.  Archivováno 19. 6. 2017 na Wayback Machine.
  9. How to use plugins (add-ons) in ONLYOFFICE Desktop Editors [online]. [cit. 2017-06-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Dostupné online. 
  11. Dostupné online. 
  12. www.itzgeek.com. Dostupné online. 
  13. onlyoffice-confluence: The plugin which enables the users to edit office documents from Confluence using ONLYOFFICE Document Server, allows multiple users to collaborate in real time and to save b... [s.l.]: ONLYOFFICE, 2017-06-14. Dostupné online. 
  14. CETRA3. onlyoffice-alfresco: Alfresco Onlyoffice Integration. [s.l.]: [s.n.], 2016-12-01. Dostupné online. 
  15. onlyoffice-owncloud: The app which enables the users to edit office documents from ownCloud/Nextcloud using ONLYOFFICE Document Server, allows multiple users to collaborate in real time and to sav... [s.l.]: ONLYOFFICE, 2017-06-21. Dostupné online. 
  16. www.zdnet.com. Dostupné online. 
  17. project-management.com. Dostupné online. 
  18. How to Integrate OnlyOffice with ownCloud - LinuxBabe.Com. LinuxBabe.Com. 2017-02-14. Dostupné online [cit. 2017-06-21]. (anglicky) 
  19. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-24. 
  20. Dostupné online. 
  21. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-28. 
  22. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-02-11. 
  23. Dostupné online. 
  24. Dostupné online. 
  25. Dostupné online. 
  26. Dostupné online. 
  27. Ascensio System OnlyOffice [online]. Dostupné online. 
  28. Dostupné online. 
  29. Dostupné online. 
  30. Dostupné online. 
  31. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-03. 
  32. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]