Olympijský stadion (Pchjongčchang)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olympijský stadion v Pchjongčchangu
PolohaTegwalljong, Pchjongčchang, Jižní Korea
Souřadnice
Otevření30. září 2017
Cena výstavby116 miliard ₩
Události
Zimní olympijské hry 2018
Zimní paralympijské hry 2018
Kapacita
35 000
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pchjongčchangský olympijský stadion je dočasný stadion v Tegwalljongu v okrese Pchjongčchang v Jižní Koreji. Pojme 35 000 diváků. Byl ústředním stadionem během Zimních olympijských a Zimních paralympijských her 2018.

Při kandidatuře Pchjongčchangu se předpokládalo, že zahajovací a závěrečné ceremonie proběhnou ve skokanském areálu Alpensia Ski Jumping Stadium, podobně jako tomu bylo na Zimních olympijských hrách v roce 1994. V červenci 2012 však pchjongčchangský organizační výbor oznámil některé změny v plánech sportovišť a ceremonie byly přesunuty do centra Tegwalljongu. Hlavní důvody pro tuto změnu byly jednak organizační, neboť přípravy na ceremoniály mohly kolidovat s tréninky skokanů na lyžích, jednak klimatické, aby diváci měli během ceremoniálů lepší povětrnostní podmínky. Proto bylo rozhodnuto vybudovat dočasný stadion.

Stavba stadionu, která trvala jeden rok a deset měsíců, byla dokončena 30. září 2017.

Kvůli omezení nákladů byl stadion postaven bez střechy a ústředního vytápění. Stál 116 miliard wonů. Má kapacitu 35 000 míst, sedm nadzemních a jedno podzemní podlaží. Má pětiúhelníkový půdorys s celkovou plochou 58 790 m² a jeho kruhové pódium má průměr 72 metrů.

Vedle stadionu je olympijské muzeum, tradiční potravinářské trhy a další atrakce, které zůstanou jako památka na olympiádu.

Olympijský stadion byl využit pouze čtyřikrát: při slavnostních zahájeních a ukončeních Zimních olympijských her a Zimních paralympijských her 2018. Po skončení těchto akcí má být zbořen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pyeongchang Olympic Stadium na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]