Hrádek (České středohoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrádek
Hrádek od Děkovky
Hrádek od Děkovky

Vrchol568 m n. m.
Prominence76 m ↓ západní sedlo
Izolace0,7 km → Dlouhý vrch
Poloha
StátČesko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Kostomlatské středohoří
Souřadnice
Hrádek
Hrádek
Horninatefrit
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrádek (též Oltářík) je kopec s nadmořskou výškou 568[1] m nad vsí Děkovka v Českém středohoří v okrese Litoměřice. Na jeho vrcholku se nachází zřícenina hradu Oltářík.[1] Ze zříceniny je kruhový výhled na okolní kopce Českého středohoří a nížinu dolního Poohří.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Neovulkanický vrch ze sodalitického tefritu ve vulkanické brekcii vznikl mrazovým zvětráváním žilného tělesa. Na vrcholu a úbočích se vyskytují mrazové sruby, kamenná moře a další jevy svahových procesů.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na rozcestí Děkovka červené turistické značené cesty vedoucí mezi Vlastislaví a Lhotou se odbočí po modré turistické značce ke hradu. Cesta na vrchol ke hradu obtáčí kopec po směru hodinových ručiček.[3] Zřícenina na vrcholu je volně přístupná a otevírá se z ní kruhový výhled na okolní kopce Českého středohoří a nížinu dolního Poohří.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-08-12]. Dostupné online. 
  2. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Hrádek, s. 163. 
  3. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2016-11-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]