Oliváček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOliváček
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďPasseroidea
ČeleďAstrildovití
RodOliváček (Nesocharis)
Binomické jméno
Nesocharis
Alexander, 1903
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oliváček (Nesocharis) je rod drobných ptáků z čeledi astrildovitých. Oliváčci se chovají i jako okrasní ptáci, ale spíše jen vzácně a v klecích českých chovatelů se zatím objevil jediný druh — oliváček běločelý. Proto běžně oliváčky najdeme ve volné přírodě Afriky, především ve střední Africe. Nejedná se o běžný rod astrildovitých, protože na rozdíl od nich se neživí jen semeny travin, ale i ostatními semeny a také hmyzem. Liší se také v běžné lokaci, protože většina astrildovitých se zdržuje v suchých místech, oliváčci vyhledávají místa od savan až po tropické lesy. Tento rod poprvé popsal Alexander v roce 1903, když si všiml odlišností od ostatních astrildů, kam byli původně oliváčci řazeni. V Česku se chovatelé o oliváčcích mohli poprvé dozvědět v roce 1960, kdy Rudolf Vít vydal knihu Cizokrajní ptáci v klecích.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

  • Oliváček černohlavý (Nesocharis ansorgei)
    • Oliváček černohlavý je poměrně tajemný astrildovitý pták, už jen proto, že není jisté kdo ho poprvé popsal: zda to byl Hartlaubl nebo Hartert. Populace těchto ptáků nalezneme hlavně u Viktoriina jezera, mimo něj se vyskytují i v okolních státech. Již podle jména se dá odvodit, že se jedná o ptáka s černě zbarvenou hlavou. Jinak má světle šedé tělo a olivová křídla, stejně jako ostatní oliváčci. Pohlavní dimorfismus je nevýrazný.
  • Oliváček běločelý (Nesocharis capistrata)
    • Oliváček běločelý je jediný druh oliváčků, který se objevil i v Česku a patrně to bylo na výstavě v Holešovicích v říjnu roku 1988. Ve zbytku Evropy se tito ptáci objevili nedlouho předtím, v roce 1971. Oliváček běločelý je drobný pták s nevýrazným pohlavním dimorfismem. A ano, skutečně dělá čest svému jménu, má totiž výrazně bílé čelo. Jinak většinu těla tvoří světle šedá nebo olivově zelená. Vyskytuje se v oblasti od Guineje až po Kamerun a Středoafrickou republiku.
  • Oliváček malý (Nesocharis shelleyi)
    • Oliváček malý je ze všech oliváčků nejmenší a zároveň nejmladší, byl popsán teprve v roce 1903, zatímco ostatní dva druhy o více než 50 let dříve. Velké populace oliváčků malých najdeme poblíž Kamerunské hory. Nedaleko odsud, z ostrova Moka, pochází vzorek, podle kterého oliváčka malého popsal Alexander. Je velmi podobný oliváčkovi černohlavému, rozdíl mezi nimi je jen v límci na krku a délce těla. Ani u tohoto druhu není pohlavní dimorfismus příliš výrazný, ale samce lze od samice docela snadno rozeznat podle barvy na prsou.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

PODPĚRA, Petr. Oliváčci, afričtí astrildovití pěvci rodu Nesocharis. Fauna. Roč. 2015, čís. 8, s. 16, 17, 18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]