Olga Prochasková-Sedláčková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olga Prochasková-Sedláčková
Olga Prochasková (okolo roku 1905)
Olga Prochasková (okolo roku 1905)
Rodné jménoOlga Prochasková
Narození14. března 1889
Praha Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí16. června 1962
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánísportovkyně, feministka
ChoťFrantišek Sedláček
PříbuzníBedřich Procházka (otec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olga Prochasková-Sedláčková (uváděna též Prochásková, provdaná Sedláčková, 14. března 1889 Praha – 16. června 1962) byla česká motoristka, cyklistka a feministka, průkopnice zastoupení žen v motorsportu. V roce 1905 se ve svých šestnácti letech stala první Češkou, a zároveň jednou z prvních žen v tehdejším Rakousku-Uhersku, která obdržela řidičský průkaz.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Olga Prochasková se narodila v Praze v rodině velkostatkáře a podnikatele Bedřicha Prochasky a jeho manželky Olgy, rozené Zvěřinové. Rodiče společně spravovali velkostatek v Petrovicích u Prahy, což Prochaskovým zajistilo finanční zázemí. Otec Bedřich byl nadšeným motoristou a propagátorem tohoto nového sportovního odvětví. Okolo roku 1900 se stal jedním z prvních majitelů osobního automobilu v Čechách, následně jich zakoupil víc a posléze ve Spálené ulici č.p. 112/II otevřel pobočku své firmy První automobilový závod český, motoristickým salonem zabývajícím se prodejem motocyklů a automobilů (mj. české značky Laurin & Klement). Účastnil se se svou firmou hospodářské výstavy v Praze roku 1904, absolvoval též několik dálkových jízd automobilem, např. po Balkáně. Olga tak již od útlého věku přicházela s motorovými vozidly do styku a díky otci si též vyzkoušela jejich řízení.

V roce 1905 se pak stala historicky první Češkou, a zároveň první ženou v českých zemích, která získala oficiální řidičské oprávnění[1]. V době jeho udělení jí bylo šestnáct let, byla tedy pod hranicí zletilosti. Do roku 1921 bylo v Praze vydáno pouhých 6 řidičských průkazů ženám, se vznikem První republiky však počet řidiček začal prudce narůstat, v roce 1931 už jich bylo registrováno 1360.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Olga Prochasková-Sedláčková, rozená Prochasková, se provdala za Františka Sedláčka (1879–1931), úředníka a později finančního náměstka/ředitele banky Slávie. Roku 1910 se jim narodil syn František, 1911 syn Ladislav, roku 1913 přišla na svět dcera Olga, 1916 dcera Ludmila a 1919 se narodil syn Jan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠALANDA, Bohuslav; ŠTEMBERK, Jan. České století motorismu I: Kulturní roviny českého motorismu. [s.l.]: Charles University in Prague, Karolinum Press 212 s. Dostupné online. ISBN 978-80-246-4507-0. Google-Books-ID: wHjkDwAAQBAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]