Olešnice (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olešnice
Rozhledna Olešnice
Rozhledna Olešnice
Základní informace
Konstrukcedřevěná trámová
Kóta paty661 m n. m.
Rok vzniku2004
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský kraj
OkresOkres Blansko
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby9 m
Stavv r. 2021 demontována
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Olešnice se nacházela na jihovýchodním svahu vrchu Kopaniny, kóta 688 m n. m. západně od města Olešnice, okres Blansko v přírodním parku Svratecká hornatina. Kvůli havarijnímu stavu byla v září 2021 demontována.[1]

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna u města Olešnice byla vybudována jako součást lyžařského areálu se 2 sjezdovkami na východním svahu vrchu Kopaniny. Na financování výstavby se podílelo sdružení obcí mikrokregionu Olešnicko a krajský úřad Jihomoravského kraje. Přímo na vrchu je vybudován 30 m vysoký stožár na šíření širokopásmového internetu. Rozhledna byla celodřevěná, trámová, měla tvar šestiúhelníku a výstup na dva vyhlídkové ochozy po kovových žebřících. Celková výška věže byla 9 m. Otevřena byla v roce 2004. Pro svoji výšku bývala nazývána nejvyšším posedem a nejnižší rozhlednou v ČR. Vzhledem k umístění rozhledny byl výhled omezen na sever a východ. Kromě širšího okolí města Olešnice bylo za dobrého počasí možné spatřit i Jeseníky.

Pohled na město Olešnice

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Místem vede účelová asfaltová komunikace, vybudovaná pro přístup ke 30 m vysokému stožáru s vysílačem na šíření širokopásmového internetu, která vede od místního hřbitova (po ulici Za hřbitovem). Nejbližší železniční zastávka je stanice Letovice, asi 16 kilometru od rozhledny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zaniklá rozhledna Kopaniny u Olešnice. rozhledny.webzdarma.cz [online]. [cit. 2022-04-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]