Oldřich Kostka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Oldřich Kostka
Narození21. prosince 1924
Praha ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí3. srpna 1960 (ve věku 35 let)
polární stanice MirnyjAntarktidaAntarktida Antarktida
Místo pohřbeníHřbitov Malvazinky
Národnostčeská
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníaerometeorolog
OceněníŘád práce
ChoťKarla Kostková
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oldřich Kostka (21. prosince 1924 Praha3. srpna 1960 polární stanice Mirnyj, Antarktida) byl český aerometeorolog, pilot a polárník, doktor přírodních věd, historicky pátý Čech, který stanul na území Antarktidy.[1][2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Praze-Holešovicích, v dělnické rodině. Po studiu na reálce prožil konec války jako pomocný dělník v továrně. Se ženou Karlou měl syna "Ducka".

Polární stanice Mirnyj v roce 1982 (foto z tisku)

Po skončení druhé světové války získal na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity titul RNDr. a stal se zde asistentem. Později, už jako meteorolog-aerolog získal oprávnění pilota bezmotorových i motorových letadel.

Pracoval a odborně publikoval v oboru meteorologie, stal se členem Českého hydrometeorologického ústavu, jako pilot aerologické služby se zabýval výzkumem vyšších vrstev atmosféry.

Byl členem Československé astronomické společnosti, ve Světové meteorologické organizaci zastupoval čsl. službu v aerologické komisi.

Antarktida[editovat | editovat zdroj]

Poštovní známka vydaná k založení stanice Mirnyj, 1956

Roku 1959 se Kostka se zúčastnil 5. sovětské expedice do Antarktidy, spolu s Oldřichem Prausem. Výprava vedená J. S. Korotkijevičem měla čtyři hlavní úkoly:

  1. Vystřídat účastníky čtvrté kontinentální expedice a pokračovat ve výzkumech na stanicích Mirnyj, Vostok a Lazarev.
  2. Zřídit několik malých přesunutých stanic pro dočasné výzkumy.
  3. Prozkoumat část pobřeží Enderbyovy země a najít vhodné místo pro novou stálou stanici.
  4. Oceánografické výzkumy během plavby ledoborce Ob.

Kostka zkoumal vyšší vrstvy atmosféry pomocí radiosond a spolupracoval se sovětskými meteorology při sestavování synoptických map a předpovědí počasí aj. Byl zároveň pilotem expedice, která obstarávala spojení mezi stanicí Mirnyj a s 1410 km vzdálenou stanicí Vostok. Expedice dosáhla Mirnyje v lednu 1960 a Oldřich Kostka se stal pátým Čechem (po Václavu Vojtěchovi, Antonínu Mrkosovi, Stanislavu Bártlovi a Oldřichu Prausovi) na území Antarktidy.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Hrob na hřbitově na Malvazinkách

V noci na 3. srpna vypukl na polární stanici Mirnyj požár v domě aerometeorologického oddílu, následkem kterého zemřelo osm členů posádky stanice: A. M. Bělolikov, A. L. Děrgač, Oldřich Kostka, O. G. Kričak, I. A. Popov, Christian Popp, V. I. Samuškov, A. Z. Smirnov.

Vážený soudruhu akademiku, předpokládám, že vám jsou známy tragické důsledky požáru, který spolu s uragánem, jehož poryvy dosahovaly až 120 km/hod, připravil o život osm pracovníků meteorologického oddílu. Mezi zesnulými jsou k našemu nesmírnému žalu i náš Oldřich Kostka, Kristián Popp z NDR, ...

Oldřich Praus, telegram Akademikovi Josefu Novákovi (ČSAV), Naši v Antarktidě

Kostkovy ostatky byly dopraveny do Československa a pohřbeny na smíchovském hřbitově Malvazinky v Praze.

Prezident republiky Antonín Novotný udělil na návrh vlády dr. Oldřichu Kostkovi Řád práce in memoriam. Hora objevená sovětskou antarktickou výpravou na 70°40'08'' j. š. a 164°46'44'' v. d. byla zanesena do mapy jménem Hora Oldřicha Kostky (1570 m n. m.)

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Aerologicko-synoptický rozbor povětrnostní situace tzv. nefrontálních srážek – Praha: s. n., 1949
  • Meteorologie – učebnice
  • Plachtařská meteorologie: učebnice Ladislav Háza, Oldřich Kostka a kol. Praha: Naše vojsko, 1956
  • Meteorologie pro sportovní letce – zpracovali Ladislav Háza, Oldřich Kostka a kol.; předmluva a doslov Karel Zelený. Praha: Naše vojsko, 1960
  • Naši v Antarktidě: vyprávění a snímky československých účastníků třetí, čtvrté a páté sovětské výpravy do Antarktidy – Antonín Mrkos, Stanislav Bártl, Oldřich Kostka [Antarktický deník], Oldřich Praus mapy Pavel Semrád; uspořádal Josef Vávra; předmluva Josef Novák, Praha: Práce, 1963

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MRKOS, Antonín; BÁRTL, Stanislav; PRAUS, Oldřich. Naši v Antarktidě: vyprávění a snímky československých účastníků třetí, čtvrté a páté sovětské výpravy do Antarktidy. Praha: Práce, 1963. 160 s. Předmluva Josef Novák. 
  2. TOPOL, Jáchym. Jak Češi dobyli Antarktidu. Kniha přináší zcela nový pohled | Kultura. Lidovky.cz [online]. 2011-03-17 [cit. 2020-11-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]