Oldříš (hradiště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Oldříš (hrad))
Oldříš
Románský tympanon z hradního kostela Jana Křtitele
Románský tympanon z hradního kostela Jana Křtitele
Poloha
AdresaPředhradí, Pňov-Předhradí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Oldříš
Oldříš
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oldříš je raně středověké hradiště u vesnice Předhradíokrese Kolín. Stávalo v blatné poloze chráněné rameny řeky Labe, která při změnách svého koryta zničila většinu opevněné plochy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o hradišti se nachází v Kosmově Kronice české, podle které k Oldříši přitáhlo polské vojsko, které podporovalo Soběslava při jeho střetu se svým bratrem knížetem Vladislavem I. Založeno bylo údajně již na konci vlády knížete Boleslava II. nebo o něco později.[1] Je také možné, že vzniklo až během vlády knížete Oldřicha nebo jeho syna Břetislava.[2] Zaniklo pravděpodobně po roce 1140 snad v souvislosti s rizikem častých záplav. Je možné, že jako správní centrum jej nahradilo nově založené hradiště HavraňVestce.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Celková plocha původně dvoudílného hradiště podle odhadů zaujímala asi osm hektarů. Podle průzkumů z let 1889–1891 se nacházelo na pravém břehu Labe, ale Jan Hellich později identifikoval přibližně dva zbývající hektary na území vesnice Předhradí. Část hradiště se podle něj nacházela na druhé straně zaniklého labského ramena. Pozůstatky opevnění v Pňově nejspíše souvisí s vrcholně středověkou tvrzí a k hradišti patří pozůstatky patrné v prostoru zemědělského dvora.[2]

Z hradního kostela svatého Jana Křtitele se dochovaly zlomky pískovcového románského tympanonu s postavou Ježíše Krista mezi svatým Petrem a svatým Pavlem, který je považován za nejstarší reliéf v českých zemích.[3] Jeho originál je uložen ve sbírkách Národního muzea[4] a kopie v Polabském muzeu v Poděbradech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Oldříš – hradiště [online]. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy [cit. 2018-08-08]. Dostupné online. 
  2. a b ČTVERÁK, Vladimír; LUTOVSKÝ, Michal; SLABINA, Miloslav; SMEJTEK, Lubor. Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha: Libri, 2003. 432 s. ISBN 80-7277-173-6. Kapitola Pňov-Předhradí, s. 241. 
  3. KUCHYŇOVÁ, Zdeňka. Lapidárium Národního muzea skrývá kamenné skvosty. Radio Praha [online]. 2006-01-06 [cit. 2018-08-08]. Dostupné online. 
  4. Expozice Historického muzea [online]. Národní muzeum [cit. 2018-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-18. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HELLICH, Jan. Kde ležel hrad Oldříš?. Památky archeologické. 1903, roč. 20, s. 323–330. 
  • MOTYKOVÁ-ŠNEIDROVÁ, Karla. Archeologický příspěvek k dějinám hradiště a hradu Oldříš. In: Vlastivědný zpravodaj Polabí. Poděbrady: Polabské muzeum se sídlem v Poděbradech, 2002. ISSN 0231-5769. S. 46–67.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]