Oko dravce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oko dravce
Původní názevEagle Eye
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykangličtina
Délka118 minut
Žánrytechno-thriller
akční thriller
akční film
mysteriózní film
NámětDan McDermott
ScénářJohn Glenn
RežieD. J. Caruso
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleShia LaBeouf
Michelle Monaghanová
Rosario Dawsonová
Michael Chiklis
Anthony Mackie
… více na Wikidatech
ProdukceAlex Kurtzman
Roberto Orci
HudbaBrian Tyler
KameraDariusz Wolski
StřihJim Page
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 26. září 2008
Česko 2. října 2008
Produkční společnostDreamWorks Pictures
DistribuceUSA DreamWorks
Německo Paramount Pictures
Česko Bontonfilm
Oko dravce na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oko dravce (v anglickém originále Eagle Eye) je americký koprodukční film z roku 2008. Režisér D. J. Caruso jej natočil s Shiou LaBeoufem, Michelle Monaghanovou a Billym Bobem Thorntonem v hlavních rolích. V akčním sci-fi thrilleru hrají LaBeouf s Monaghanovou mladíka a matku-samoživitelku, jež oslovila anonymní volající a svedla je dohromady, aby realizovali plán, za nímž oba zpočátku jen tuší jakousi kyberteroristickou organizaci.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jerry Shaw (Shia LaBeouf) pracuje v kopírovacím centru a z výplaty sotva zaplatí nájem. Když však objeví na účtu 750 tisíc dolarů a v bytě tajemnou zásilku zbraní, stává se z něj terorista proti své vůli. Instrukce dostává od tajemného ženského hlasu z telefonu, který ho svede dohromady s podobně oslovenou matkou samoživitelkou Rachel Hollomanovou (Michelle Monaghanová). Její malý syn je zrovna ve vlaku do hlavního města Spojených států a neuposlechnutí by ho mohlo stát život. Stejným směrem, tedy do Washingtonu nakonec zavedou instrukce i ústřední dvojici. Cestou je navádí hlas z telefonu, ale i prakticky veškeré elektronicky řízené prostředky – od dopravních semaforů po letištní dopravníky zavazadel – i lidé, zjevně manipulovaní podobnými pohrůžkami.

V patách je jim agent FBI Tom Morgan (Billy Bob Thornton), zatímco vyšetřovatelka amerického letectva Zoë Perezová (Rosario Dawsonová) z jiného konce odhaluje, kdo je oním tajemným ženským hlasem. Jerryho právě zesnulý bratr-dvojče Ethan totiž nebyl v armádních službách jen na recepci, jak se Jerry domníval, nýbrž pracoval na tajném projektu ARIIA (v originále zkratka z Autonomous Reconnaissance Intelligence Integration Analyst). Ukazuje se, že supervýkonná umělá inteligence, sledující všechny elektronické kanály a vyhodnocující veškerá bezpečnostní rizika státu, dospěla ke zjištění, že hrozbu pro lid USA představuje sama její vláda. Rozhodla se proto k převzetí iniciativy, odstranila z cesty Ethana, který se jí v tom snažil zabránit, a nyní potřebuje jeho dvojče ke spuštění procesu. Rachel a její syn pak mají posloužit jako nevědomí realizátoři atentátu.

Postavy a obsazení[editovat | editovat zdroj]

Shia LaBeouf Jerry Shaw a jeho dvojče Ethan Shaw
Michelle Monaghanová Rachel Hollomanová
Julianne Moore „neznámá žena“ aneb hlas umělé inteligence ARIIA
Rosario Dawsonová Zoë Perezová, vyšetřovatelka amerického letectva
Michael Chiklis George Callister, ministr obrany USA
Anthony Mackie major William Bowman
Ethan Embry Toby Grant, agent FBI
Billy Bob Thornton Tom Morgan, agent FBI
Anthony Azizi Ranim Khalid
Cameron Boyce Sam Holloman, syn Rachel

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Film s rozpočtem 80 milionů dolarů dosáhl během premiérového víkendu v amerických kinech tržeb přes 29 milionů dolarů, což znamenalo více než dvojnásobek oproti v pořadí druhému filmu Nights in Rodanthe.[1] Pro režiséra Carusa to byl dosud kasovně nejúspěšnější snímek, který nepřekonal ani předchozí thriller Disturbia, ani o tři roky pozdější superhrdinský snímek Jsem číslo čtyři.[2]

České recenze[editovat | editovat zdroj]

Z ničeho ve filmografii režiséra D.J. Carusa bych neočekával, že dokáže takhle dobře natočit tak výpravný a akční film, který nejenže je bezchybný z řemeslného hlediska (střih, triky, hudba imitující Zimmera atd…), ale díky hercům funguje i v pomalejších okamžicích. (…) Oko dravce je něco mezi Hitchcockem a Michaelem Bayem. A je to moc příjemné překvapení.
—  František Fuka, FFFilm.name 20. září 2008: 100 % 10/10 hvězdiček[3]
Kýžený efekt vyvolání pocitu všudypřítomného strachu a napětí je bohužel poněkud snížen tím, že jediné, co je divákům zakázáno, je myslet (natož hledat logiku v ději). (…) Nicméně komu tohle nepřekáží, ten užije množství honiček včetně automobilových, doslova ohňostroj pyrotechnických kouzel, vytřeštěných zraků Shii LaBeoufa i Michelle Monaghanové, jako vždy příjemného Billyho Boba Thortona v roli vyšetřovatele, který sám o sobě zaujme víc než ústřední dvojice.
—  Věra Míšková, Novinky.cz 2. října 2008[4]
Thriller Oko dravce až na pár akčních okamžiků přináší jen to, co známe i v lepší podobě: ohrožení ve stylu „Velký bratr vidí všechno“ z filmů Nepřítel státu či Minority Report a řešení zápletky dokonce od klasika sci-fi Isaaca Asimova. Z propojení obou opsaných prvků vznikl nepůvodní, ale řemeslně slušný žánrový kousek, jejž by na sedmdesátiprocentní hodnocení vytáhli dva herci, Shia LaBeouf coby výrostek vláčený událostmi a Billy Bob Thornton v roli agenta FBI. (…) V druhé půli se děj nastavuje čistě mechanickou akcí, ač pointu tvůrci už dávno prozradili. (…) Ale i tak by Oko dravce v rámci žánru pořád ještě drželo mírný nadprůměr – kdyby mu dovětky s projevy a metály nesrazily dalších deset procent. Zbytečně.
—  Mirka Spáčilová, iDNES.cz 3. října 2008: 60 % 6/10 hvězdiček[5]
Caruso, poučen na režijním stylu Michaela Baye a Tonyho Scotta, servíruje nabušenou jízdu, v níž akce střídá akci, jen občas si dopřávající oddechových momentů, v nichž se dolují emoce. Děj prudce pádí vpřed, napěchován efektními a dobře nasnímanými dynamickými scénami. Díky rychlému střihu snadno zapomenete na klišé i skutečnosti, popírající zákony kinetiky. Čím víc necháte při intenzivní adrenalinové náloži odpočívat mozek, tím lépe si film užijete.
—  Marek Čech, AVmania.cz 6. října 2008: 7 z 10 bodů 7/10 hvězdiček[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eagle Eye: Weekend [online]. Box Office Mojo [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. D.J. Caruso [online]. Box Office Mojo [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FUKA, František. Oko Dravce [Eagle Eye] - 100%. FFFilm.name [online]. 2008-09-20 [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. 
  4. MÍŠKOVÁ, Věra. Do kin přichází americký thriller Oko dravce. Novinky.cz [online]. Borgis, 2008-10-02 [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. 
  5. SPÁČILOVÁ, Mirka. Thriller Oko dravce opisuje klasiky a dojímá projevy. iDNES.cz [online]. 2008-10-03 [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. 
  6. ČECH, Marek. Oko dravce: recenze filmu. AVmania.cz [online]. 2008-10-06 [cit. 2015-02-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]