Oharská niva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oharská niva
Jez na řece Ohři v Terezíně
Jez na řece Ohři v Terezíně

Rozloha30,8 km²

Nadřazená jednotkaTerezínská kotlina
Sousední
jednotky
Bohušovická rovina
Polepská rovina
Budyňská pahorkatina
Perucká tabule
Krabčická plošina
Ralská pahorkatina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninysedimenty
PovodíOhřeLabe
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oharská niva (název podle řeky Ohře, která se dříve nazývala též Ohara) je geomorfologický okrsek v jihozápadní části Terezínské kotliny, ležící v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji.

Poloha a sídla[editovat | editovat zdroj]

Most přes Ohři u Budyně nad Ohří

Pás okrsku se nachází zhruba mezi sídly Litoměřice (na severu), Bohušovice nad Ohří (na východě), Budyně nad Ohří (na jihovýchodě), Libochovice (na jihozápadě) a Brozany nad Ohří (na severozápadě). Uvnitř okrsku leží větší částí město Terezín.[1]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Okrsek Oharská niva (dle značení Jaromíra Demka VIB–1C–4) náleží do celku Dolnooharská tabule a podcelku Terezínská kotlina.

Podrobnější členění Balatky a Kalvody[2] Oharskou nivu nezná. Uvádí pouze dva jiné okrsky (Lovosická kotlina a Roudnická brána).

Niva sousedí s dalšími okrsky Dolnooharské tabule: Bohušovická rovina na západě, Polepská rovina a Budyňská pahorkatina na východě, Perucká tabule na jihu a Krabčická plošina na západě. Dále sousedí s celkem Ralská pahorkatina na severu.).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oharská niva na Mapy.cz
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  3. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]