Odbor přátel Slavie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Odboru přátel Slavie (r. 2020)

Odbor přátel Slavie (plným názvem Fotbalový oddíl SK Slavia Praha – Odbor přátel) je fotbalový oddíl hrající rekreační kopanou a fanouškovskou organizací spojující příznivce klubu SK Slavia Praha. Současně je druhým největším akcionářem tohoto klubu a členem spolku nazvaného Sportovní klub Slavia,[1] který sdružuje všechny sporty působící pod názvem Slavia a je zároveň vlastníkem hřišť či stadionů těchto sportů.[2]. Spolek adoptoval hrob Johna Williama Maddena.[3][4]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 1963 si Slavia Praha jako druholigové Dynamo Praha přivezla porážky 2:3 z Úpice a Ratíškovic. Na vyšších místech padlo rozhodnutí o likvidaci klubu. Reprezentantům, kteří hráli za Slavii bylo doporučeno jít si hledat nové angažmá, legenda klubu Hildebrandt měl pokračovat dále již jen v pozici pokrývače. Klub čekalo další stěhování; po válce se musel stěhovat z Letné do Vršovic a teď se do stadionu v Edenu měla nastěhovat TJ ČKD Praha, dnešní Bohemka.

Jaro 1964, fotbalová Slavia oficiálně zvaná Dynamo Praha se potácí na chvostu druhé fotbalové ligy. Fanoušci kdysi slavného klubu si kladli otázku jak je to možné. Nevinná pozvánka od šéfredaktora časopisu Plamen Jiřího Hájka na diskuzní besedu přátel Slavie měla za následek, že se 23. března uskutečnilo masové shromáždění přátel Slavie ve velkém sále Slovanského domu. Příznivci se do sálu nevešli a mačkali se i venku, celkem se zúčastnilo přes 1 000 lidí. Shromáždění řídil Pavel Hanuš, nejdříve dal slovo trenéru Finkovi a zástupcům jednoty. Příznivci se ale nedočkali žádných slov, která by zaručovala zářnou budoucnost Slavie. Zjistili například, že sedmnáct hráčů A týmu se chystá v létě ze Slavie odejít. A tak vznikla výzva k založení Sdružení přátel Slavie, dnes známé pod jménem Odbor přátel Slavie.[5]

Vítězslav Houška v knize Věčná Slavia[6] toto shromáždění popisuje:

Padl návrh, aby bylo zřízeno Sdružení přátel a příznivců Slavie; bylo naskicováno prohlášení, jež vyzývalo, aby se všichni věrní a věřivý přihlásili do Sdružení, aby výbor neuvolnil "ani muže ze závodu" a vynasnažil se získat posily, aby podniky poskytly Dynamu patronát, aby hráči zachovali v této kritické době klubu věrnost, aby byl jednotě navrácen vyvlastněný a tradiční název a aby byla napravena křivda, jež byla projevem necitlivého přístupu k tradicím našeho sportu a k cítění veřejnosti. Podepsán výbor kulturních pracovníků (František Bernhart, Jiří Hájek, Josef Kalaš, Ladislav Malý, Miloš Nesvadba a předseda Pavel Hanuš, tribun a pohon hnutí.
— Vítězslav Houška: Věčná Slavia

Tak vznikl nápad založit dnešní Odbor přátel Slavie, tehdy pod názvem Sdružení přátel Slavie[7], tedy v době kdy hrozil sestup fotbalové Slavii do druhé ligy a nejspíše i zánik[8]. Ustanovující konference se konala 20. září 1964.

Fanoušci Slavie se proto rozhodli, že založí Odbor přátel Slavie a fotbalový klub zachrání. Mezi fanoušky se zařadili i herci, zpěváci, výtvarní umělci, bývalé klubové legendy jako Plánička, Ženíšek nebo Seifert se dobrovolně hlásili pomoci klub zachránit.

Nejprve se snažili sehnat prostředky na provoz a pak i posily pro návrat do první ligy. Tehdejší nejslavnější umělci vystupovali na akcích Odboru přátel „Slavisté Slavii“ či „Slávistický karneval“ bez nároku na honorář. Sklářský výtvarník Stanislav Libenský a mim Fialka se vzdali honoráře za udělení titulu národní umělec ve prospěch Slavie.[zdroj?] Po celé republice pořádali fanoušci akce, jejichž výtěžek putoval na záchranu klubu.

Odbor přátel Slavie se okamžitě ocitl v hledáčku Státní bezpečnosti.[zdroj?] Ale díky tomu, že se do záchrany klubu zapojily desítky slavných postav české kultury, si StB na jména jako Pivec, Pešek, Kemr, Marvan, Hrabal, Jirotka, Vojta netroufla. Našli se i nepřátelé Slavie. Desítky udavačských dopisů mířily na ústřední výbor KSČ a obviňovaly Odbor přátel z buržoazních praktik. Asi nejvýznamnější postava prvních let OP spisovatel Pavel Hanuš vyřešil atak mistrovsky, když prohlásil, že Odbor přátel vznikl podle „sovětského vzoru“.[zdroj?]

Jedním z těch, kteří odmítli klub v těžkých dobách opustit, byl dnes devadesátiletý funkcionář Jiří Vrba. Vymyslel administrativní fintu, jak navrátit klubu jeho prvorepublikové jméno. Tedy tak, že požádal o změnu názvu úředníky na Praze 10, kteří tuto změnu povolili. Až na třetí pokus se Dynamo konečně zase stalo Slavií, předchozí pokusy na vyšších instancích byli neúspěšné.

Odbor přátel Slavie zajišťoval pro fotbalový klub Slavie hráče mimo účetnictví klubu z peněz umělců. Například Josef Kadraba vzpomínal:

„Tehdy za mnou přijel Martin Růžek doprovázený ještě nějakým hercem a bez okolků se poptávali, na kolik se cením a kolik bych za přestup požadoval. Ale abych prý nezapomínal, že Slavia je na tom dost bídně, že výbory z tělovýchovné jednoty fotbal ani trochu nezajímá a na přestup nedají ani korunu, takže všechno budou muset zaplatit oni," vzpomínal na svůj přestup do Slavie Josef Kadraba.

„Řekl jsem si o deset tisíc a Růžek ani nesmlouval. Vytáhl šrajtofli, odpočítal pět tisíc a vysázel je na stůl. ,Tady máte zálohu a až se Slavií postoupíte do ligy, dostanete dalších pět,‘ vybafl na mě a ani žádný úpis na ty peníze nechtěl. A když jsme se pak dostali do ligy, skutečně přišel a doplatil mi pět zbývajících tisíc.

— Sport.cz (5. srpna 2019)

O Odboru přátel Slavie[editovat | editovat zdroj]

Odbor přátel Slavie má od roku 2017 jedenáctičlenný výbor a kontrolní komisi o 5 členech. Provoz zajišťuje sekretariát, který má na starosti sekretář.

Předsedové Odboru přátel[editovat | editovat zdroj]

  1. Pavel Hanuš (1964-1966)
  2. Martin Růžek (1966-1982)[9]
  3. Josef Vinklář (1982-1987)
  4. Ilja Prachař (1987-1991)[10] [11]
  5. Rudolf Jelínek (1991-1993)
  6. Ota Hemele (1993-1995)
  7. Miroslav Ondříček (1995 - ?)
  8. Doc. MUDr. Václav Smetana (2001,2?-do 2003)
  9. Ing. Ladislav Adamec (2003-2013)
  10. Ing. Martin Krob (2013-2017) [12] [13]
  11. MUDr. Michael Janáček (2017-2021)
  12. David Ocetník (od roku 2021)

Vedení spolku[editovat | editovat zdroj]

Výbor Odboru přátel Slavie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2017 je výkonný výbor jedenáctičlenný.

rok předseda výboru 1. místopředseda 2. místopředseda 3. místopředseda jednatel hospodář člen výboru člen výboru člen výboru člen výboru člen výboru
2017 - 2021 MUDr. Michael Janáček JUDr. Vlastimil Váňa Pavel Moulis Martin Krob Ing. Jan Chmelík David Ocetník Libor Jonáš Václav Smetana Miroslav Pomikal Marek Vlnas Marek Veselý
2021 - ? David Ocetník JUDr. Vlastimil Váňa Pavel Moulis Pavla Kubálková Ing. Jan Chmelík Lukáš Gavlák MUDr. Michael Janáček Václav Smetanna Miroslav Pomikal Rudolf Vinař Marek Veselý

Kontrolní komise[editovat | editovat zdroj]

Kontrolní komise je čtyřčlenná.

Rok Předseda člen člen člen
2017 - 2021 Karel Vavřina Pavel Tomčišin Jiří Krůla Jiří Červenský
2021- ? Karel Vavřina Pavel Tomčišin Jiří Krůla Jiří Červenský

Aktivity Odboru přátel Slavie[editovat | editovat zdroj]

Historická sekce[editovat | editovat zdroj]

Odbor přátel Slavie sdružuje nadšence do historie Slavie a to nejen té fotbalové. Hlavní činností této historické sekce je bádání v archívech, publikace článků, zpřesňování historických souvislostí a hledání potomků velkých slávistů ale i hrobu již nezapomenutelných slávistů. Vedoucí historické sekce je Miroslav Pomikal, členové jsou (abecedně): Donner Tomáš, Fuczík Ondřej, Hrabě Staniclav, Chmelík Jan, Jelínek Rudolf, Jonáš Libor, Kilián Miloslav, Král Lubomír, Krob Martin, Kříž Karel, Kužel Petr, Lukšů David, Ocetník David, Pech Patrik, Procházka Pavel, Scheiner Eugen[14], Starý Michal, Váňa Vlastimil, Zápotocký Vladimír.

Jedním z významných objevů je správné datum vzniku Sportovního klubu Slavie. Do roku 2020 bylo správné datum vzniku označován 2. listopad 1892. Nicméně správné datum je dle historické sekce 14. listopad 1892[15]. Aktuálně (listopad 2020) se řeší uznání tohoto data jako správného s dotčenými stranami.

Vzpomínkové akce[editovat | editovat zdroj]

U příležitosti 50 let vzniku Odboru přátel Slavie se odehrál přátelský fotbalový zápas mezi mužstvy SK Slavia Praha a Hajdukem Split. Zápas se odehrál 6. září 2014 [16]. Slavia tento zápas vyhrála 2:0

U příležitosti 55 let pozval Odbor přátel na výlet lodí zaměstnance a vedení fotbalové Slavie. Akce se účastnili u různí další zástupci, například ze Slavie spolku.

Univerzita Slavie[editovat | editovat zdroj]

Miroslav Pomikal a Martin Krob vymysleli projet nazývaný Univerzita Slavia. Tematické přednášky, mnohdy s hosty přibližují nejen slávistickým fanouškům etapy z historie fotbalové Slavie a jejich fanoušků.

Červenobílé listy[editovat | editovat zdroj]

Odbor přátel Slavie vydává vlastní časopis s názvem Červenobílé listy, které vychází 2x ročně. Pro členy Odboru přátel Slavie je zdarma.

Ročník číslo název poznámka
2014 1-2 (dvojčíslo)
2015 1 Nejlepší trenéři Slavie
2015 2 51 slávistických zážitků
2016 1 11 nezapomenutelných slávistických kapitánů
2016 2 Sešívaní kanonýři
2017 1 Cesta za titulem
2017 2 125 nejveselejších historek z dějin Slavie
2017 John William Madden speciální vydání v angličtině vydané při návštěvě zástupců Celtic Graves Society, fanoušku fotbalového klubu Celtic Glasgow[17]
2018 1 Evropský Triumf 1938, vítěz Středoevropského poháru
2018 2 Slavia základ státu
2019 1 Pořádný fotbal 1899 - 2019
2019 2 55 let jsme přáteli Slavie
2020 1 Koronatitul
2021 1 Slavia na cestě kolem světa

Celostátní setkání přátel Slavie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o setkání slávistů, které se pořádá každoročně pod patronací výboru Odboru přátel Slavie v nějaké z odboček Odboru přátel. Součástí je nejen poznávací výlet po městě, kde se setkání koná ale zejména turnaj v malé kopané.

Dušičky[editovat | editovat zdroj]

Každoročně se v dušičkovém období vydávají členové Odboru přátel Slavie zapálit svíčku k hrobům známých osobností[20]. Jednou z nejznámějších výprav je na Olšanské hřbitovy kde se účastníci zastaví u hrobu Johnyho W. Maddena, jehož hrob má Odbor přátel v adopci[21].

Vánoční besídka na Slavii[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2018 každoročně Odbor přátel pořádá velkou akci pro děti, vánoční besídku "Slávinka"[22]. Akce nabízí mnoho aktivit pro děti ale i zábavu pro dospělé.

Společnost pro pomník Pepi Bicana[editovat | editovat zdroj]

V roce 2002 se podílel na vzniku společnosti pro pomník Pepi Bicana[23], která měla zajistit důstojný pomník pro nejlepšího střelce gólů ve fotbalové historii. Na pomník se podařilo vybrat avšak později jeho syn, nechal z pomníku odstranit odkaz na Slavii a nahradil ho obrázkem míče.

Odbočky Odboru přátel[editovat | editovat zdroj]

Odbor přátel sdružuje fanoušky buď individuálně nebo v takzvaných odbočkách, jež však většinou nemají právní subjektivitu a sdružuje je osoba předseda. Minimální počet členů v odbočce je pět osob, kteří musí býti členové Odboru přátel. Mezi největší odbočky patří Strakonice, Rožďalovice Archivováno 18. 10. 2020 na Wayback Machine. a AREA 114. Aktuální přehled odboček je na Portálu přátel Slavie.

Rekreační kopaná[editovat | editovat zdroj]

Fotbalová IX. hraje Rekreační kopanou, která vznikla jako mezi podniková kopaná v roce 1961.[24] Tuto soutěž tým Odboru přátel Slavie vyhrál v ročnících 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017, 2018/2019 [25]. Ročník 2019/2020 byl nedohrán kvůli pandemii koronaviru. Pravidelně se účastní turnaje v malé kopané Adria Cup. V roce 2012 skončil na třetím místě[26] jako i v roce 2017[27]. V roce 2013 dokonce druhý[28] stejně jako v roce 2018[29].

Nadační fond Slavie[editovat | editovat zdroj]

V březnu roku 2023 se SK Slavia Praha - fotbal, a.s. a Odbor přátel Slavie rozhodli založit Nadační fond Slavie[30].

Slavní členové[editovat | editovat zdroj]

Josef Kadraba [31][32], Luděk Munzar[33], Miloš Nesvadba [34] [35]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FO OP SLAVIA – SLAVIA PRAHA [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-21. 
  2. Historie spolku – SLAVIA PRAHA [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-23. 
  3. Adoptované hroby - HRBITOVY-ADOPCE. www.hrbitovy-adopce.cz [online]. správa pražských hřbitovů, p. o. [cit. 2020-10-23]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. Smutný poslední odpočinek. Hroby legendárních českých sportovců se rozpadají. Blesk Sport [online]. [cit. 2020-10-23]. Dostupné online. 
  5. Prohlášení prvního shromáždění přátel Slavie (1964)
  6. HOUŠKA, Vítězslav; PROCHÁZKA, Pavel. Věčná Slavia. 5. vyd. Velké Přílepy: Olympia, 2019. 312 s. ISBN 978-80-7376-564-4. S. 127. 
  7. ANTIQUE, Sport; MARKVART, Daniel. Odbor přátel Slavia. sportantique.cz [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  8. Slavia v Lize mistrů. Podívejte se zdarma na dokument mapující jejich cestu. iDNES.cz [online]. 2019-10-01 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  9. Růžek Martin. web.nacr.cz [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  10. Krkonošské prokletí. Herec Ilja Prachař nechtěl být pouze Trautenberkem. iDNES.cz [online]. 2020-08-10 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  11. Muži začínají vypadat jako pitomci, konstatuje Jakub Prachař. iDNES.cz [online]. 2020-07-16 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  12. Slavia mění ředitele. Trunda končí, nahradí ho šéf odboru přátel. iDNES.cz [online]. 2016-05-31 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  13. Revoluce ve Slavii? Ředitel Krob je mužem na odstřel, svůj vliv posiluje agent Müller. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-07-11 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  14. SOUKUP, Zdeněk. Vyznání archiváře Eugena Scheinherra: Za všechno může Messi. Deník.cz. 2019-10-22. Dostupné online [cit. 2020-10-14]. 
  15. PŘÁTEL, Odbor. ODBOR PŘÁTEL SLAVIE [online]. 2020-11-02 [cit. 2020-11-02]. Dostupné online. 
  16. REDAKCE. Slavia pozvala do Edenu Hajduk Split. SK Slavia Praha [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  17. První kouč, manažer i léčitel Slavie. Dědka Maddena uctili fanoušci Celtiku. iSport.cz [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  18. Celostátní setkání slávistů, šibřinky pro dospělé a mnoho dalšího... FILMpro uvádí svůj program na tento týden | Krajské listy.cz. Krajské listy [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  19. Setkání slávistů ve Strakonicích. Jihočeský fotbal [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  20. REDAKCE. Slávistické dušičky: Za vzpomínkami na slavné osobnosti. SK Slavia Praha [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  21. Vyhledávaní - HRBITOVY-ADOPCE. www.hrbitovy-adopce.cz [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  22. REDAKCE. Vánoční besídka na Slavii. SK Slavia Praha [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  23. REDAKCE. Vznikla společnost pro pomník Pepi Bicana. SK Slavia Praha [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  24. Rekreační kopaná http://www.rekreačka.eu/o-nas/
  25. Archív tabulek na Rekreační kopaná, z.s. http://www.rekreačka.eu/archiv-tabulek2/
  26. ADMIN. ODBOR PŘÁTEL SLAVIE [online]. 2012-06-19 [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  27. PŘÁTEL, Odbor. ODBOR PŘÁTEL SLAVIE [online]. 2017-06-16 [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  28. ADMIN. ODBOR PŘÁTEL SLAVIE [online]. 2013-06-18 [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  29. PŘÁTEL, Odbor. ODBOR PŘÁTEL SLAVIE [online]. 2018-07-02 [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  30. POVEJŠIL, Vojtěch. Slavia vstupuje za hranice hřiště. Bude víc pomáhat i řešit životní prostředí. iDNES.cz [online]. 2023-03-22 [cit. 2023-09-14]. Dostupné online. 
  31. SEZNAM.CZ. Do fotbalového nebe odešel kanonýr, kterého Slavia koupila u husy s knedlíkem za pět tisíc. www.sport.cz [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  32. SEZNAM.CZ. Do fotbalového nebe odešel kanonýr, kterého Slavia koupila u husy s knedlíkem za pět tisíc. www.sport.cz [online]. [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. 
  33. PORTRÉT: Prostě chlap. Luděk Munzar byl citlivý i démonický. iDNES.cz [online]. 2019-01-28 [cit. 2020-10-14]. Dostupné online. 
  34. ČTK. Potlesk na poslední cestu. S Milošem Nesvadbou se loučil skoro plný kostel. Pražský deník. 2020-08-06. Dostupné online [cit. 2020-10-14]. 
  35. S hercem Nesvadbou se loučil téměř zaplněný kostel | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2020-10-14]. Dostupné online.