Odbočka (železnice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Odbočka (dopravna))
Odbočka Skochovice na železniční trati 210, kde se tato trať větví na trať do Měchenic a dále do Dobříše a trať do Davle a dále do Čerčan. Kolej v levé části snímku přísluší trati do Dobříše, kolej v pravé části snímku patří čerčanské větvi. V pozadí je patrná odbočná výhybka, kde se obě tratě rozdělují, traťová kolej pokračující do Vraného nad Vltavou a budova odbočky, v níž koná službu signalista.

Odbočka je dopravna s kolejovým rozvětvením na trati umožňující přechod vlaků z jedné trati na druhou. Některé odbočky však nemusí být dopravnou, neslouží-li pro řízení sledu vlaků, případně mohou být dopravnou pouze pro vlaky určitého směru.

Odbočka může být také dočasně zřízena při výlukových pracích na dvoukolejných tratích, kde taková odbočka slouží k přechodu mezi dvoukolejným úsekem a úsekem jednokolejným (tj. s jednou vyloučenou kolejí). Takové odbočky byly na české železnici až do konce 90. let 20. století nazývány výhybnami.[1]

Počet odboček obsazených zaměstnanci obsluhy dráhy na české železniční síti postupně klesá, neboť jsou dálkově řízeny ze železničních stanic.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠTEFEK, Petr. Správa železnic buduje stabilní odbočky na I. koridoru. Stránky přátel železnic [online]. Prosinec 2021 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]