Oda Míšeňská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oda Míšeňská
Narození996
Úmrtí11. století
ChoťBoleslav I. Polský
DětiMatylda Polská
RodičeEkkerhard I. Míšeňský
RodVlastimirovićové
PříbuzníMathilde of Meissen, Heřman I. Míšeňský, Ekkehard II. Míšeňský, Eilward a Gunther von Meißen (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oda Míšeňská (polsky Oda Miśnieńska, německy Oda von Meißen; 996? – † po roce 1018[1] nebo až v roce 1025[2]) byla německá šlechtična, čtvrtá manželka vládce Polska Boleslava I., polská kněžna a první polská královna. Oda byla nejmladší dcerou míšeňského markraběte Ekkeharda I. a jeho manželky Suanhildy, dcery saského markraběte Heřmana Billunga.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dne 30. ledna 1018 byl sjednán budyšínský mír mezi císařem Jindřichem II. a Boleslavem Chrabrým. Z konfliktu vyšel vítězně Boleslav, protože jím nárokovaná území v Lužici a Míšni se stala součástí Polska a navíc od císaře obdržel vojenskou pomoc při své výpravě proti Kyjevské Rusi. Během vyjednávání na hradě v Ortenburgu se ovdovělý Boleslav rozhodl utužit svoje vztahy s německou šlechtou prostřednictvím sňatku. Jako nevěsta byla vybrána Oda, dcera zemřelého míšeňského markraběte Ekkeharda, dřívějšího spojence polského knížete. Sňatek se uskutečnil 4. února 1018.

Z manželství se narodila jediná dcera Matylda, která dostala jméno po Odině sestře, markraběnce Dolní Lužice. Nejspíš se nejednalo o šťastný svazek, vzhledem k téměř třicetiletému věkovému rozdílu mezi manželi a Boleslavově poměru s Predslavou Kyjevskou. Roli také mohl hrát Odin zhýralý předmanželský život.[3]

Kronikář Jan Długosz píše, že Oda byla společně se svým manželem 18. dubna 1025 korunována. Jsou to však jen dohady, které zmiňují středověké zdroje. Odin další osud není známý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oda of Meissen na anglické Wikipedii.

  1. K. Jasiński, Rodowód pierwszych Piastów, Wrocław - Warszawa 1992.
  2. http://www.genealogy.euweb.cz/piast/piast1.html Genealogy.Euweb.cz
  3. MEISSEN

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]