Oceánská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dort Pavlova, populární v Austrálii a na Novém Zélandu
Opojný nápoj kava (též sakau) je populární na mnoha tichomořských ostrovech
Kokosový ořech se používá v mnoha částech Oceánie
Toast namazaný australskou kvasnicovou pomazánkou vegemite
Hāngi, tradiční maorská příprava jídla
Taro (kolokázie jedlá) je základní surovinou v mnoha regionech Oceánie

Kuchyně Austrálie a Oceánie zahrnuje kuchyni Austrálie, Nového Zélandu a dalších ostrovů v Tichém oceánu (v oblasti Mikronésie, Melanésie a Polynésie).

Seznam národních kuchyní Austrálie a Oceánie[editovat | editovat zdroj]

Australská a novozélandská kuchyně[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích Australská kuchyně a Novozélandská kuchyně.

Austrálie byla britskou kolonií a australská kuchyně je té britské velmi podobná, přizpůsobuje se však australským surovinám a podmínkám (běžně se používá např. klokaní maso). V Austrálii je díky teplému je populární grilování. Provozováno je také vinařství. Mezi nejznámější australská jídla patří:[1][2]

Novozélandská kuchyně je velmi podobná té australské a s většinou australských pokrmů se lze setkat i na Novém Zélandu. Na Novém Zélandu se ale lze setkat i s kuchyní Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu, kteří tradičně připravují pokrmy technikou zvanou hāngi, kdy se pokrmy pečou ve vyhloubených jámách za pomocí horkých kamenů.[1][3]

Za zmínku stojí i kuchyně původních obyvatel Austrálie, Aboridžinců, tzv. bushfood. Aboridžinci jsou tradičně lovci a sběrači, ve své kuchyni tedy používají různá semena, houby, hmyz nebo maso divokých zvířat.[4]

Kuchyně tichomořských ostrovů[editovat | editovat zdroj]

Kuchyně ostrovů v oblastech Polynésie, Melanésie a Mikronésie vychází z domorodých vlivů, v mnoha oblastech byla ale ovlivněna také australskou kuchyní, indickou kuchyní nebo kuchyněmi z oblasti východní a jihovýchodní Asie. Mezi nejrozšířenější pokrmy patří různé druhy původně indického kari nebo palusami (listy taro vařené v kokosovém mléce). Na mnoha místech v oblasti tichomořských ostrovů je základní potravinou taro (kolokázie jedlá), ale například na Papuy Nové Guiney je základní potravinou ságo. Dále se používá kokos, tropické ovoce, vepřové maso nebo ryby a mořské plody. Na mnoha ostrovech je populární opojný nápoj z pepřovníku opojného, kava.[1][5][6][7][8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c The Ultimate Map of Australia and Oceania Food | 160 Best Dishes and Drinks (With Ratings). www.tasteatlas.com [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. 
  2. ROSULEK, Martin. Jak do Austrálie? Víza, letenky, studium a práce [online]. 2018-09-25 [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. 
  3. Archivovaná kopie. web.archive.org [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-14. 
  4. Ethnic Foods R Us [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. JONES, Nina. polynesia.com | blog [online]. 2017-06-19 [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Sago product development in Papua New Guinea. www.nzdl.org [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. 
  7. 1. INTRODUCTION: IMPORTANCE OF TARO. www.fao.org [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-07. 
  8. Kava Kava: Benefits, Side Effects and Dosage. Healthline [online]. 2018-02-10 [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. (anglicky)