Obzor (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obzor
Обзор
Pohled od pevniny
Pohled od pevniny
Obzor – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška20 m n. m.
Časové pásmovýchodoevropský čas (UTC+2), východoevropský letní čas (UTC+3)
StátBulharskoBulharsko Bulharsko
OblastBurgaská
ObštinaNesebar
Obzor
Obzor
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha36,779 km²
Počet obyvatel2 051 (2018[1])
Hustota zalidnění55,8 obyv./km²
Etnické složeníBulhaři
Náboženské složenípravoslaví
Správa
Statusměsto
StarostaChristo Janov
Telefonní předvolba(+359) 0556
PSČ8250
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obzor (bulharsky Обзор) je město ve východním Bulharsku. Město se rozkládá na pobřeží Černého moře, ve Varenské oblasti, u Staré Planiny. Nachází se 32 km od Nesebaru, správního střediska stejnojmenné obštiny, a má zhruba 2 tisíce obyvatel, který v turistické sezóně narůstá až nad 40 000 obyvatel.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Město má rozsáhlou písečnou pláž, přes 7 kilometrů dlouhou. Nachází se zde mnoho hotelů s kapacitou i přes 1 000 lůžek. Centrum je živé, až příliš přelidněné. Do Burgasu i do Varny je zhruba stejně kilometrů. Na návštěvníka město bude působit velice svěže, je umístěno do zeleného prostředí a terén se mírně svažuje směrem k moři. Okolní krajina připomíná krajinu chorvatskou. U pláže je nově vybudovaný park, plný novodobých atrakcí, který spolu s novou výstavbou hotelů severně od města svědčí o tom, že se město snaží do oblasti přilákat více turistů. Místo je také známé svou nudistickou pláží a naturalistickou kolonií. Nudistická pláž Irakli se nachází 10 kilometrů od Slunečného pobřeží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo je staré zhruba 3 tisíce let. Nejprve šlo o thrácké sídliště, které se nazývalo Naulochas (také Tetranaulochas nebo Tatranaulochas). V prvním tisíciletí př. n. l. se zde usadili Řekové a svoji osadu nazvali Heliopolis. Na počátku římského období v 1. století př. n. l. byl postaven Jupiterův chrám a město dostalo název Théopolis (boží město) nebo Templum Iovis (Jupiterův chrám). Jeho pozůstatky se nalézají ve středu města. Později se tu nalézala letní rezidence byzantských císařů. V 5. století zde byla postavena trojlodní bazilika o délce 40 m a se stěnami o tloušťce 2 m, která byla objevena v 70. letech a ze které je patrno, že byla několikrát obnovována.

Za dob druhé Bulharské říše ze byla vybudována pevnost Kozjak. V osmanském období se dědina nazývala Gözeken (obzor)[p 1] a v jeho bulharské formě (Гьозекен) ho nesla až do roku 1936, kdy byla přejmenována na současný název. Obzor je městem od roku 1984.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Ve městě žije 2 051 stálých obyvatel a je zde trvale hlášeno 1 814 obyvatel.[1] Podle sčítání 1. února 2011 bylo národnostní složení následující:[2][p 2]

BulhařiTurciRomovéostatní: 17 (0.8 %)
  •   Bulhaři: 1 948 (97.3 %)
  •   Turci: 19 (0.9 %)
  •   Romové: 18 (0.9 %)
  •   ostatní: 17 (0.8 %)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Překlad uvedený na bg Wikipedii se pomocí překladače nepodařilo ověřit.
  2. Jsou uvedeni pouze ti, kdo národnost deklarovali.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Тримесечни таблици на населението по постоянен и настоящ адрес (по общини и населени места) [online]. Sofie: Главна Дирекция, Гражданска Регистрация и Административно Обслужване, 2018-12-15 [cit. 2018-12-25]. Dostupné online. (bulharsky) 
  2. НАСЕЛЕНИЕ ПО ОБЛАСТИ, ОБЩИНИ, НАСЕЛЕНИ МЕСТА И САМООПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ 1.02.2011 ГОДИНА url = http://www.nsi.bg/census2011/PDOCS2/Census2011_ethnos.xls [online]. Sofie: Национален статистически институт, 2011 [cit. 2018-12-25]. (bulharsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]