Obléhání Paříže (1420)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obléhání Paříže
konflikt: Stoletá válka
Trvání1. prosince 1420
MístoPaříž
Souřadnice
Výsledekanglo-burgundské vítězství, dobytí města
Strany
Anglické království Anglie
Burgundské vévodství Burgundsko
Francouzské království Francie
Velitelé
Jindřich V.
Filip III. Dobrý
neznámý
Síla
neznámá neznámá
Ztráty
neznámé neznámé

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obléhání Paříže v roce 1420 skončilo dobytím města Burgunďany, spojenci anglického krále a znamenalo počátek anglické přítomnosti v Paříži během stoleté války.

Historický kontext[editovat | editovat zdroj]

Dne 29. května 1418 díky zradě jistého Perrineta Leclerca a za podpory řemeslníků a členů univerzity proti Karlu VI. ovládl Paříž burgundský kapitán Jean de Villiers, spojenec Angličanů.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

10. září 1419, krátce po uzavřeném příměří, byl burgundský vévoda Jan I. zavražděn v Montereau. Zpráva se rychle rozšířila do Paříže, kde vyvolala odpor Burgunďanů. Ti pronásledovali Armagnaky. Problémy trvaly až do roku 1420. V dubnu byli Armagnaci vytlačeni mimo město.

29. dubna pařížský parlament jednohlasně schválil princip francouzsko-anglické mírové dohody, která otevřela cestu ke smlouvě z Troyes. Na počátku června anglické posádky ovládly pevnosti Bastilu a Louvre. Ve městě vznikla anglicko-burgundská vláda. Město se dostalo pod kontrolu anglického krále Jindřicha V.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Vstup Burgunďanů do Paříže, kterým velel burgundský vévoda Filip Dobrý, a jejich anglických spojenců, kterým velel Jindřich V., znamenal počátek šestnáctileté nadvlády Burgunďanů a Angličanů nad hlavním městem. V roce 1427 obléhal město francouzský král Karel VII. a roku 1429 se také vojska Johanky z Arku snažila Paříž dobýt zpět, ale bez úspěchu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prise de Paris (1420) na francouzské Wikipedii.