Občanská záložna ve Vlašimi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Občanská záložna ve Vlašimi
Vlašimská záložna z ulice Na Valech
Vlašimská záložna z ulice Na Valech
Účel stavby

sídlo záložny, galerie

Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektSaturnin Heller
Výstavba18711872
Materiálzdivo
StavebníkObčanská záložna ve Vlašimi
Poloha
AdresaPláteníkova 48
Vlašim, Vlašim, ČeskoČesko Česko
UlicePláteníkova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky42052/2-4105 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Občanská záložna ve Vlašimi je reprezentativní budova někdejší městské záložny ve Vlašimi, která byla postavena v roce 1872 podle návrhu architekta Saturnina Hellera v novorenesančním slohu v Pláteníkově ulici čp. 48, nedaleko brány vlašimského zámku. Vystavěna byla jako nové sídlo Občanské záložny ve Vlašimi, prvního občanského peněžního ústavu (družstevní záložny) v českých zemích založeného roku 1858. Stavba byla před rokem 1988 zapsána jako kulturní památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba byla dokončena roku 1872 pro potřeby finančního ústavu Občanské záložny ve Vlašimi, občanské spolkové záložny, prvního takového ústavu v českých zemích, která oficiálně vznikla k 14. březnu 1858.[1] Prvním ředitelem ústavu se stal zdejší obuvník Jan Pláteník, jako tři další hlavní zakladatelé jsou uváděni Vojtěch Červ, František Cenkr, Josef Slabý a několik dalších.[2] Návrh stavby vypracoval architekt a vlašimský rodák Saturnin Heller, který byl žákem Josefa Zítka. Stavba měla bohatě zdobený interiér.

Po zániku vlašimské záložny budova změnila využití. Po roce 2020 zde mj. sídlila galerie.

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Jednopatrová budova je postavena ve svahu v centru města, v blízkosti vstupní brány vlašimského zámku. Částečně kompenzuje severní svah. Nese bohatou secesní štukovou a sgrafitovou výzdobu, svou strukturou, mj. nízkou sedlovou střechou, nese prvky tehdy módní italské renesanční architektury.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCHREYER, Josef. Ďejiny svépomochných záložen českých: z usnesení jednoty záložen v Čechách. [s.l.]: Nákl. Jednoty záložen v Čechách 402 s. Dostupné online. Google-Books-ID: 5_TSAAAAMAAJ. 
  2. Posel z Prahy: spis uzitecny, zabavne poucny pro mesto i ves. [s.l.]: Belak 296 s. Dostupné online. Google-Books-ID: yBPGr9PVkZoC. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]