Oľka (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oľka
Řeka u obce Žalobín
Řeka u obce Žalobín
Základní informace
Délka toku41 km
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oľka je říčka na východním Slovensku, protéká územím okresů Medzilaborce, Humenné a Vranov nad Topľou. Je levostranným přítokem Ondavy, má délku 41 km a je tokem 5. řádu.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Laborecké vrchovině na západním svahu vrchu Šušková (516,2 m) v nadmořské výšce cca 465 m n. m. Od pramene teče na jih, esovitě se stáčí a teče Repejovskou brázdou. Přibírá kratší přítoky z obou stran, protéká obcí Repejov (kterou dělí na dvě části – Repejov a Pravrovce), přibírá Boršovec zleva (249,3 m n. m.), dále teče obcí Oľka, pak zprava přibírá Oľšavku (204,5 m n. m.), pokračuje přes Ruskou Kajňu a koryto řeky se stáčí více na jihojihozápad. Protéká přes Pakostov (také dělí obec na dvě části – Pakostov a Petrovce), a zde přibírá Úvoz zleva.

Následně vtéká do Ondavské vrchoviny (180,3 m n. m.), u obce Nižná Sitnica do ní vtéká zleva Sitnička. Dále teče kolem obcí Jankovce a Košarovce, u obce Lukačovce přibírá zleva nejprve Hladnický potok (158,1) a potom Hatku, před obcí Girovce se vlévá pravostranný Žarnovec. Mezi obcemi Girovce a Polomou, poté vytváří Oľka dvojitý meandr, zprava přibírá vodný Ondalík (140,4 m n. m.) Výrazněji meandruje až k obci Žalobín, kde vtéká do Beskydského předhůří. Do Ondava se vlévá po překonání výrazného ohybu kilometr jihozápadně od obce Žalobín (133 m n. m.)

Povodí Oľky podle přítoků (ve směru toku)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oľka (rieka) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]