Oáza (Star Trek: Nová generace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Oáza (Star Trek))
Oáza
11. díl seriálu Star Trek: Nová generace
Pův. názevHaven
Číslořada 1
díl 11
Původní TVsyndikace
Premiéra30. listopadu 1987
Česká TVČT1
Česká premiéra27. října 1994[1]
Tvorba
NámětTracy Tormé
Lan Okun
ScénářTracy Tormé
RežieRichard Compton
Prod. kód105
Obsah
Rok2364
Hvězdné datum41294.5
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Hra na schovávanou
Následující →
Poslední sbohem
Seznam dílů seriálu Star Trek: Nová generace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oáza (v anglickém originále Haven) je jedna z epizod první sezóny seriálu Star Trek: Nová generace, která byla v České republice při své premiéře odvysílána jako pátá v pořadí, zatímco ve Spojených státech jako jedenáctá.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Planeta s názvem Cassius, jíž se říká Oáza (Haven), je další zastávkou USS Enterprise D. Pobyt na jejím povrchu má údajně léčivé účinky. Posádka chce strávit pár dnů dovolené. Z povrchu je ale na palubu přenesena svatební dárková krabice. Mluvící předmět oznámí překvapené Deanně Troi, že se má vdávat. Jejím nastávajícím se stane Wyatt Miller, jenž je lékařem. Ženicha vybrali rodiče obou mladých lidí. Postup je v souladu s tradicí planety Betazed, kde rodiče vždy vyhledávají svým potomkům budoucího partnera. Na Enterprise proto zavítají Wyattovi rodiče, ale také Deannina matka Lwaxana Troi. Výstřední dáma si přivedla sluhu jménem pan Homn.

Posádka si na přítomnost zvláštních hostů zvyká jen pomalu. Představitelka Havenské vlády prosí kapitána Picarda o pomoc. K planetě se totiž blíží loď, jež se neidentifikovala, obyvatelé ji proto považují za nepřátelskou. Planeta nemá žádné prostředky k obraně a podle smlouvy s Federací je kapitánova loď povinna ji chránit. Deanna se s Wyattem postupně blíže seznámí. Oba se s nuceným sňatkem smiřují. Poradkyně ale pozná, že její nastávající očekával někoho úplně jiného. Wyatt ji sám prozradí, že neznámou blondýnku nikdy neviděl, ale ve snech slyší její hlas a vidí její tvář. Podle svých snů ji Wyatt dokonce namaloval, portréty přinesl s sebou do kajuty. William Riker si o Deannu začíná dělat velké starosti. Před několika lety měl s Deannou více než jen přátelský vztah.

Ukáže se, že neznámá loď je tarelianská. Pomalu se blíží k orbitě planety Haven a veze smrtelnou nákazu. Tarelianská loď nereaguje na žádné pokusy o kontakt. Picard nařídí použít vlečný paprsek, aby zabránil posádce tarelianské lodi přepravit se dolů na povrch. Až poté se tarelianská posádka sama přihlásí. Wyatt je velmi překvapen, mezi posádkou je také žena z jeho snů. Jmenuje se Ariana a také zná Wyattovu podobu ze snů. Pod vlivem tohoto setkání se Wyatt rozhodne transportovat na tarelianskou loď. Vezme s sebou část lékařského vybavení, omráčí obsluhu transportéru a přepraví se na loď. Ví, že loď kvůli nákaze už nikdy nebude moci opustit. Svatební hosté pak opouštějí palubu Enterprise a loď odlétá.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Epizoda byla nominována na cenu Emmy za návrh účesů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Haven [online]. StarTrek.cz [cit. 2011-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-08-02. 
  2. Episode Credits [online]. TrekCore [cit. 2011-05-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]