Nový palác (Postupim)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový palác
Základní informace
Slohfridericiánské rokoko
ArchitektJohann Gottfried Büring
Výstavba1763
Poloha
AdresaAm Neuen Palais, 14469 Potsdam, Postupim, Brandenburger Vorstadt, NěmeckoNěmecko Německo
Nadmořská výška38 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový palác, německy Neues Palais [ˈnɔɪ̯əs paˈlɛː]IPA, je zámek v západní části parku Sanssouci v braniborské Postupimi.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Interiér Nového paláce

Nový palác je poslední zámek, který ve svém parku postavil Fridrich Veliký. Stavba začala po sedmileté válce v roce 1763 a byla dokončena v roce 1769;[1] jednalo se o demonstraci nepřetržitého výkonu pruského státu i po těžkých letech sedmileté války 1756–1763.[2]

Nový palác je považován za poslední významnější barokní zámecký komplex v Prusku a stěžejní dílo fridericiánského rokoka. Fridrich neplánoval využívat zámek jako královské sídlo, ale jako zámek pro hosty svého dvora. Teprve císař Vilém II. Pruský učinil palác svým hlavním sídlem v letech 1888 až 1918. Nadací pruských zámků a zahrad Berlína-Braniborska (Stiftung Preußischer Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg) je zpřístupněn jako muzeum.

Nový palác se nachází na západním konci hlavní třídy (německy Große Allee) zámeckého parku Sanssouci a je zřetelně rozeznatelný díky své speciální kupoli. V době své výstavby byl integrován do barokní zahradní plochy, která však musela ustoupit dnešnímu krajinnému parku, když jej v 19. století přepracoval Peter Joseph Lenné (1789–1866).

Přímo naproti Novému paláci, na straně odvrácené od parku, stojí 24 metrů vysoká triumfální brána. Na severním a jižním konci je lemována kolonádními oblouky se 158 sloupy a na koncích se nacházejí budovy pavilonu.[3]

Rozsáhlý komplex Nového paláce byl používán pro prezentaci, na rozdíl od intimního a poněkud skromného zámku Sanssouci. Uvnitř si mohou návštěvníci prohlédnout nádherné sály, krásné galerie i pokoje, které jsou vybavené knížecím nábytkem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Neues Palais na německé Wikipedii.

  1. New Palace in Sanssouci Park [online]. PMSG Potsdam Marketing und Service GmbH [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BERLIN-BRANDENBURG (SPSG), Stiftung Preußische Schlösser und Gärten. Objekt. Stiftung Preußische Schlösser und Gärten [online]. [cit. 2020-03-31]. Dostupné online. (německy) 
  3. DasTriumphtor ist geöffnet. www.pnn.de [online]. [cit. 2020-03-31]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]