Novosedelský tunel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novosedelský tunel
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
StátČeskoČesko Česko
Provozní délka210 m
Lokalizace
Souřadnice
Novosedelský tunel
Novosedelský tunel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novosedelský tunel je železniční tunel na katastrálním území Nové sedlo u Lokte na úseku železniční trati Chomutov–Cheb mezi zastávkami Nové Sedlo u Lokte – Královské Poříčí v km 200,102–200,312.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trať byla postavena společností Buštěhradská dráha, provoz byl zahájen v roce 1873. Elektrizace trati v úseku Cheb - Sokolov byla dokončena v roce 1968, v úseku Sokolov - Karlovy Vary proběhla v roce 1983. Tunel byl postaven v roce 1980[2] v rámci přeložení trati z Chodova do Královského Poříčí a uveden do provozu 29. května 1980.[3] Přes tunel vede dálnice D6 (v době výstavby silnice I/6), silnice II/181 a manipulační panelová cesta. Silnice II/181 za tunelem překračuje mostem dálnici D6.

Technické řešení provedla firma Inženýrské a průmyslové stavby Praha ve spolupráci v Vysokou školou technickou v Bratislavě, generální projektant přeložky byl Státní ústav dopravního projektování Praha.

Tunel by měl projít rekonstrukcí v roce 2028 v rámci rekonstrukce traťového úseku Nové Sedlo u Lokte – Sokolov.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dvoukolejný tunel byl postaven v přímém směru a ve sklonu 7 ‰ pro železniční trať Chomutov–Cheb mezi zastávkami Nové Sedlo u Lokte – Královské Poříčí v roce 1980. Byl postaven proudovou metodou v otevřeném zářezu. Ostění tunelu je sestaveno z tenkostěnných obdélníkových železobetonových prefabrikátů, které jsou spojeny monolitickými pasy nebo základovými opěrnými zdmi. Prefabrikáty mají rozměr 125×575 cm s tloušťkou 25 a 30 cm. Tunelová trouba je zasypána, výška zásypu se pohybuje v rozmezí od 1,5 m do 10 m. Podle zatížení a geologických podmínek je tunel rozdělen na dvě rozdílné do sebe navazující konstrukční části. První část, která je méně zatížena, se skládá z patnácti tunelových pasů. Jeden pas se skládá ze šestnácti prefabrikovaných panelů. Druhá část je robustnější. Horní klenba je tvořena 14 prefabrikovanými panely a spodní klenbu tvoří masívní monolitický betonový základ. Druhá část navazuje na první 16. tunelovým pasem a končí 35. pasem, který je zároveň výjezdovým portálem. Proti průsakům vody byl tunel poryt vodotěsnou izolací o tloušťce dva milimetry, která je ještě překryta PVC fólií, která zabránila mechanickému poškození při pokládání zásypu. Po obou stranách tunelu jsou vybetonované a zakryté stružky, které zabezpečují odvodnění tunelu.

Tunel leží v nadmořské výšce 445 m a je dlouhý 210,53 m.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novosedelský (tunel). www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupné online. 
  2. Současnost a budoucnost podzemních dopravních staveb v ČR. old.silnice-zeleznice.cz [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupné online. 
  3. Nové Sedlo - Novosedelský tunel. www.mosty-tunely.cz [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupné online. 
  4. Rekonstrukce traťového úseku Nové Sedlo u Lokte (mimo) – Sokolov (mimo). www.stavby.szdc.cz [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupné online. 
  5. Novosedelský tunel. Mapy.cz [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]